Na Wspólnej

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
B@r

Re: Na Wspólnej

Post autor: B@r »

@BeLieF, na Playerze w przedpremierze ten odcinek będzie już dzisiaj od 21:15. Obejrzę pewnie przed snem.

Z ostatnich odcinków to podoba mi się wątek doktor Agier z bohaterem Olbrychskiego. Laska, z którą kręci teraz Jarek irytująca - podobnie jak ta od Michała. Co do Berga, to jednak mam nadzieję, że nie zejdzie się zaraz z Elizą, znudzili mi się już jako para. Ją z kolei wolę z Bartkiem. ::chytry::

Szkoda, że od dawna nie ma Izabeli, chciałbym, by wróciła i poknuła jak za starych dobrych czasów. Z kolei Julka, czyli prywatna córka Tomasza Oświecińskiego dobrze gra swój trudny wątek z uzależnieniem od narkotyków.

Ostatnio jest hype na Mandarynę ze względu na powrót do Michała Wiśniewskiego, więc scenarzyści mogliby ją ściągnąć po latach. Przypominam, że grała prostytutkę, która rozdziewiczyła Igora. ::chytry::

Ktoś też ogląda? Według mnie to obecnie najciekawsza polska opera mydlana. :D
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Marcin1

Post autor: Marcin1 »

Wydaje mi się, że Mandaryna grała Kasię narkomanke, a nie prostytutkę. Oglądałem niedawno te odcinki. Krótko grała. Myślę, że Mandaryna zapał aktorski straciła daaaawno temu.
Obecnie jestem na odcinku 1025
Awatar użytkownika
B@r

Właśnie postać Mandaryny owszem miała problemy z narkotykami, ale była też prostytutką. :P
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Marcin1

Post autor: Marcin1 »

O prosze! Czyli musze obejrzeć jeszcze raz. Dzięki B@r za dopełnienie informacji o postaci. Szkoda,że seriale zmieniają się z upływem lat. Teraz mam wrażenie,że serial bardzo zmienił się. Zupełnie czuć nowoczesność. Jak dla mnie nie ma takiej mocy w sobie, jak na początku. Ale nie zamykam się na oglądanie nowych odcinków. 🤗
Awatar użytkownika
B@r

Śmierć Marii Zięby za nami. Scena w samolocie wzbudziła w sieci wiele emocji. :D

Na plus, że w ogóle pokazali Włodka w samolocie i ta ręka Ziębowej, która wydając ostatnie tchnienie upuszcza perły (uwielbiała je nosić od lat), symboliczna. Na plus również to, że było widać charakterystyczną koszulę Marii, jej zegarek i pierścionek oraz emocjonalną grę Mieczysława Hryniewicza.

Sztuczna jednak reakcja pasażerów dookoła na umierającą Marię i dziwne, że miała w ręce je nie na sznurku, tylko osobno. A ogłoszenie na lotnisku do czekającej rodziny, że "mama nie żyje" to już 1:1 kalka z "Klanu". To samo powiedziała Agnieszka do czekających na Krystynę Olki, Pawła i Juniora.

Tym samym do obsady dołączyła Edyta Jungowska. ::krzyw:: Wracała tym samym samolotem...

Teraz czeka nas tydzień bez "Na Wspólnej", bo za tydzień od pon do czw. festiwal w Sopocie.

Co ciekawe, jak ostatnio podawały Wirtualne Media, serial zyskał widzów. "Z najnowszych danych wynika, że w tym roku produkcja w wakacyjne miesiące gromadzi o około 100 tys. widzów więcej niż rok temu. Z danych Nielsen Audience Measurement za okres od 1 czerwca do 11 sierpnia tego roku wynika, że serial gromadził w tym okresie średnio 1,12 mln widzów, co dało TVN 10,24 proc. udziału w grupie 4+ i 10,79 proc. w grupie komercyjnej 20–54. W analogicznym okresie 2025 roku produkcja miała 1,03 mln widzów, a udział TVN w czasie jej emisji wynosił odpowiednio 9,27 proc. i 10,08 proc. Najchętniej oglądany odcinek w okresie objętym badaniem, nadany 10 czerwca, oglądało średnio 1,39 mln widzów. Odcinek z 10 sierpnia, w którym widzowie dowiedzieli się o śmierci Marii Zięby, granej przez Bożenę Dykiel, która zmarła w lutym, obejrzało średnio 1,22 mln osób". Źródło: https://www.wirtualnemedia.pl/wzrosla-o ... 945700480a

Trzeba przyznać, że to świetne wyniki. :D
Bert2021

Post autor: Bert2021 »

Od kiedy Na Wspólnej emituje odcinki także w wakacje?
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Od 2015 roku i to była bardzo dobra decyzja, bo oglądalność w wakacje okazała się równie stabilna.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Nie oglądam serialu, ale odcinki ze śmiercią Marii musiałem obejrzeć. Widziałem wpizody 4260 i 4261 - czy mam jeszcze dodatkowo jakieś obejrzeć?

Zgadzam się z Tobą @B@r , scena w samolocie była symboliczna, można było zrobić to trochę lepiej, ale dobrze, że pokazano te chwile, bo w "Klanie" to by tylko o tym opowiedzieli. Gra Hryniewicza zasługuje na docenienie. Na uwagę zasługuje również pokazanie porodu bohaterki
Awatar użytkownika
B@r

Dawidek pisze: 2026-08-20, 21:37 Nie oglądam serialu, ale odcinki ze śmiercią Marii musiałem obejrzeć. Widziałem wpizody 4260 i 4261 - czy mam jeszcze dodatkowo jakieś obejrzeć?
Jeśli chcesz, to w 4268 odcinku będzie pogrzeb Marii Zięby i stypa. Widać to już było w zajawce kolejnego odcinka, wyemitowanego w ostatni czwartek. :wink: Pokazano tam, jak Włodek wrzuca do grobu Marii jej perły.

Ten odcinek w telewizji byłby już jutro, ale niestety od poniedziałku do czwartku jest festiwal w Sopocie i nie będzie wtedy "Na Wspólnej". Więc w tv ten odcinek zostanie wyemitowany w poniedziałek za tydzień, tj. 31 sierpnia. Chyba, że masz jakiś abonament na Playerze, to jutro o 21:15 udostępnią tam ten odcinek przedpremierowo. Ja mam i go jutro na koniec dnia zobaczę. Zawsze tam oglądam "Na Wspólnej", nie mam siły na emisję w tv i dostosowywanie się do ramówki.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

@B@r , dzięki za info. Obejrzę ten odcinek z pogrzebem na Playerze lub HBO Max. Nie mam abonamentu, więc poczekam spokojnie ten tydzień. Kiedy była "MnS" to płaciłem, teraz mam bezpłatne konto na Playerze i czasem z niego korzystam. Te dwa wspomniane wcześniej epizody obejrzałem na HBO Max, liczyłem, że będą napisy ale zawiodłem się. Cięzko mi się ogląda polskie produkcje bez wspomagania się napisami.
Awatar użytkownika
BeLieF

Zaktualizowano czołówkę, usuwając z niej piosenkę która była od samego początku emisji i zastępując ją totalnie mdłym instrumentalem :( Ujęcia dośc ładne (choć mam podejrzenie że wykorzystano AI patrząc na ujęcie Włodka i tej babki co gra Jungowska patrząc na logo Sekrety Marii) ale czcionka na pewno wygląda jak generowanie z Canvy AI, bo co to za podpisy bez wielkich liter... Poza tym wątpliwy dobór postaci...
https://tvn.pl/seriale/na-wspolnej/nowa ... -st9234670
Ostatnio zmieniony 2026-09-14, 20:39 przez BeLieF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
B@r

Dzisiaj zadebiutowała nowa czołówka "Na Wspólnej". Usunięto z niej piosenkę Krzysztofa Krawczyka i dali dziwną muzyczkę bez słów. Ludzie się słusznie oburzają, bo brakuje wiele ważnych postaci jak Zimińscy, Basia, Bergowie, Darek, Wojtek, Damian, Agnieszka, Honorata. Wy co o niej sądzicie? Cieszą mnie nowe postaci jak Dex czy Ula, ale dali np. Kamillę Baar, której jeszcze nie było w serialu, ech. Albo Edytę Jungowską, która była kilka razy na ekranie.

Tu do obejrzenia - https://tvn.pl/seriale/na-wspolnej/nowa ... Jj_pMWLjsQ

P.S. Dawidku, i jak, obejrzałeś odcinek z pogrzebem Marii?
mario1989

Post autor: mario1989 »

Z tego co widzę to bardziej się oburzają z powodu usunięcia Krawczyka niż z powodu braku ważnych postaci.
Awatar użytkownika
BeLieF

Komentarze odnośnie braku ważnych postaci też są i to dość sporo. Mi się ta czołówka nie podoba, przypomina wytwory AI i ten śmieszny komentarz że przecież pokazują ważne postacie od lat. Trzeba zobaczyć co jutro pokażą skoro to "inna formuła", może postacie będą się zmieniać jak kiedyś w NDiNZ
Załączniki
nw.png
nw.png (13.37 KiB) Przejrzano 92 razy
Bert2021

Post autor: Bert2021 »

Mi się po kilku obejrzeniach osłuchała i całkiem podoba. Myślę, że ta nowa warstwa melodyczna dobrze siada, ja już ją sobie nucę. Przydałoby się, żeby była jednak druga wersja uwzględniająca kolejnych aktorów. Nie ma zbyt wielu ważnych osób.

A co do Jungowskiej, to wygląda na to, że zostanie na dłużej.

I chciałem zauważyć, że w pierwszych sekundach wciąż można usłyszeć oryginalny motyw muzyczny.
Ostatnio zmieniony 2026-09-14, 22:55 przez Dawidek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem dwa posty w jeden - w ciągu 60 minut można go edytować, zamiast pisac kolejny.
ODPOWIEDZ