Post autor: Nick »

Od 2 marca o 17:00 TVN7 rozpocznie emisję meksykańskiej telenoweli "Kobieta ze stali" (Soy tu dueña")
http://www.novela.pl/kobieta-ze-stali-o ... ca-w-tvn7/

W rolach głównych Lucero, Fernando Colunga i Gabriela Spanic.

Telenowela była już emitowana w Polsce kilka lat temu na kanale Zone Romantica.

Post autor: BeLieF »

Podoba mi się, że jeszcze raz poleci, z miłą chęcią obejrzę raz jeszcze. Pora nawet lepsza, niz kiedyś na Romantice. Polecam ze względu na znakomitych antagonistów(Spanic, Zepeda), dużo lepszych od Colungi i Lucero.

W wieku zaledwie 44 lat zmarła aktorka najbardziej znana u nas z "Prawa pożądania", "Tak jak w kinie" i "Meandrów miłości" - Lorena Rojas. :( Przegrała walkę z kolejnym nawrotem raka.
http://www.swiatseriali.pl/news/news-ni ... Id,1673846
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

O kurczę. Nie oglądam prawie wcale telenowel latynoamerykańskich, ale to nazwisko było mi znane. Bardzo smutna wiadomość. :(
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: Mareczek »

Puls jednak przejechał się na swojej głupiej decyzji o powtórce "Zbuntowanego Anioła" niecały miesiąc po ostatnim odcinku i oglądalność już nie jest tak wysoka jak podczas pierwszej emisji. 3 kwietnia ściągają telenowelę na 68 odcinku ::loll::

Tymczasem ja nadal z wielkim zainteresowanie oglądam "Królową Serc", której poziom jest naprawdę wysoki. Ilość akcji na odcinek przekracza wszelkie normy, praktycznie w każdym ktoś chce kogoś porwać, zamordować, otruć :D Bohaterowie są świetnie napisani, prawie żadna postać nie przynudza, ma swoje życie, jest wyrazista. Moje ulubienice to Estefania, Smitch i Susanna :serce:

Jak już pisałem wcześniej, w grudniu 2014 zacząłem z nudów oglądać "Królową Serc" - telenowelę wyprodukowaną przez Telemuno. Nigdy nie byłem specjalnym pasjonatem tego gatunku, choć miałem miłe wspomnienia z dzieciństwa z paroma tytułami. Tak czy siak, "Królową" zacząłem oglądać, ponieważ TVP zdjęło w tym czasie "Modę na sukces", a Puls zakończył emisję "Zbuntowanego Anioła". Bez większego entuzjazmu obejrzałem 1 odcinek nowego serialu i wpadłem w ten świat po same uszy. Zacząłem nieco bardziej interesować się tą wytwórnią oraz aktorami w niej grającymi. Studiowałem Filmweba i odkrywałem coraz to ciekawsze tytuły. Po zakończeniu "Królowej Serc", Puls zaczął emisję kolejnej świetnej produkcji - "Santa Diabla". Znów wpadłem, znów oglądałem i jeszcze bardziej zacząłem interesować się telenowelami Telemundo.

Od tamtego czasu nadrobiłem kilka tytułów, które były kiedyś emitowane w Polsce, ale nigdy się nimi nie interesowałem. Pierwszym kluczem była Catherine Siachoque - pragnąłem obejrzeć wszystkie telki z jej udziałem. To genialna aktorka, która wspaniale wypada w rolach tych złych, największych czarnych charakterów. Później stopniowo poznawałem nowych aktorów i ich też chciałem zobaczyć w innych wcieleniach. Innym bardzo ważnym aspektem jest typ telenoweli. Interesują mnie głównie kryminalne, w których romans jest istotny, ale jest raczej na dalszym planie. Wolę też te, w których akcja rozgrywa się w mieście. Motywy hacjendy i koni raczej mnie nie kręcą :lol: W pewnym momencie mojego uzależnienia, pochłaniałem nawet 8/10 odcinków dziennie! Korzystając z wolnego, świąt czy innych okoliczności, potrafiłem cały dzień poświęcić na oglądanie. Mój rekord to 116 odcinków w 3 tygodnie - to chyba jednak nie jest normalne ::chytry::

Oto telenowele, które obejrzałem w ciągu ostatniego roku :)

"Królowa Serc" https://www.youtube.com/watch?v=b9ddrmRvNPk
Ilość akcji na odcinek przetasta wszelkie oczekiwania. Trudno tutaj dać nawet zarys fabuły, bo w każdym przypadku nie odda on nawet części tego, o co tak naprawdę w tym serialu chodzi. Akcja toczy się w Las Vegas, coś dla fanów klimatu mafii, ślużb specjalnych, morderstw, kasyn, intryg i... diamentów. No i naturalnie wielkiej miłości też ::jezyk::
Obrazek

"Gdzie jest Elisa?" https://www.youtube.com/watch?v=qFL0neHMLc8
Wszystko rozgrywa się w obrębie jednej rodziny z Los Angeles. Życie rodziny Altamira zmienia się bezpowrotnie z powodu nagłego zniknięcia ich córki, Elisy. Za sprawa tego zniknięcia stopniowo ujawniają się sekrety wszystkich bohaterów: wyzwalają się paranoje, a historie z przeszłości wychodzą na światło dzienne. Romans jest, ale zajmuje może 20% akcji.
Obrazek

"Dom po sąsiedzku" https://www.youtube.com/watch?v=nUCb8YKGmxU
Dość mroczna telenowela, ma specyficzny klimat. Historia dwóch rodzin z Miami, które mają szereg tajemnic. Przed akcją serialu, w domu Conde zginął facet, jego niepełnosprawny brat bliźniak wciąż mieszka w rezydencji, a wdowa bo tym facecie ponownie wychodzi za mąż. Nowy mąż, wraz z sąsiadką, postanawia rozwikłać tę zagadkę. Do niemal samego końca serial mnie zaskakiwał.
Obrazek

"Ktoś Cię obserwuje" https://www.youtube.com/watch?v=n6AHJAxB5lY
Tym razem akcja rozgrywa się w Chicago, po którym grasuje seryjny morderca. Psychopata upatrzył sobie za cel kobiety, które osiągnęły w życiu sukces, mają dzieci, ale są samotne. Wyrywa im serca, które potem przechowuje w słoikach... Telenowela nie boi się drastycznych ujęć, jest sporo akcji, ale równie dużo romansu. Główni bohaterowie to lekarze, mają własną klinikę medycyny estetycznej. Jest też sporo boharerów z drugiego planu.
Obrazek

"Santa Diabla" https://www.youtube.com/watch?v=-Be5ioX6Zlo
Z pozoru klasyk - biedna kobieta, zmienia tożsamość i mści się na bogatej rodzinie Cano, która zleciła zamordowanie jej męża. Klasykiem ta telenowela jednak nie jest, choćby przez to, że nie ma w niej typowych protagonistów, a sporo zwrotów akcji jest dość nowatorskich. Dodatkowym atutem jest fantastyczna, stworzona na potrzeby serialu, piosenka z czołówki.
Obrazek

Jeśli chodzi o produkcje Telemundo, które były już emitowane w Polsce, to chciałbym jeszcze zobaczyć "Twarz Analiji", którą aktualnie ściągam z chomika. Mam też na oku "Meandry miłości" i "Krainę namiętności", ale nie są to priorytety. W tych dwóch ostatnich, chcę po prostu zobaczyć moją ulubienicę, Catherine Siachoque :serce:

Tymczasem w zeszłym tygodniu zacząłem oglądać kolejną produkcję - "Avenida Brasil", która jest u nas emitowana na kanale PoloTV ::loll:: Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia co ten serial robi na stacji muzycznej, bo z pewnością daleko mu do komedii. Jest wręcz pełen smutku i dramatu. O nim jednak póki co nie chcę się wypowiadać, bo obejrzałem dopiero 4 odcinki. Potencjał jednak jest duży, zwłaszcza, że w Brazylii był to hit nad hitami. O fenomenie tej telenoweli pisali nawet w Polsce, mimo, że nie była u nas wówczas emitowana.

No to się rozpisałem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle przeczyta :P

Post autor: Nick »

Patrząc na to jakie telenowele lubisz powinieneś w pierwszej kolejności nadrobić "Meandry miłości". Tytuł polski jest beznadziejny i może mało zachęcający, ale nie warto się nim sugerować. Tak świetnych żeńskich czarnych charakterów i tylu damskich bójek nie było chyba w żadnej produkcji Telemundo :P

Co do "Avenida brasil" to cała telenowela pod tytułem w "W niewoli przeszłości" jest do obejrzenia na Player.pl
:arrow: http://player.pl/seriale-online/w-niewo ... inki,2272/

Tymczasem w kwietniu dwie nowe telenowele pojawią się w TV Puls. Obie historyczno-kostiumowe, co zapewne jest odpowiedzią na sukces "Wspaniałego stulecia" w TVP1.

:arrow: http://www.novela.pl/premiery/niewolnic ... w-tv-puls/
:arrow: http://www.novela.pl/premiery/dziesiec- ... w-tv-puls/

To właśnie silne czarne charaktery są siłą napędową "Meandrów miłości" - divy Agata(grana przez samą Lupitę Ferrer), Ines(wspomniana Cathernine), Elena(Sonya Smith) czy z mężczyzn Manuel(Sebastian Ligarde) lub Rogelio(Ariel Lopez Padilla).
Para protów niestety wyszła trochę nudna(ale ja ją mimo wszystko lubiłem) mimo połączenia tak ciekawych aktorów jak ś.p. Lorena Rojas( :cry: ) i Mauricio Islas.
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mareczku, przeczytałem całą Twoją wypowiedź. Polecam "Krainę namiętności", pisałem o niej swego czasu na forum. Oczywiście gra tam Twoja ulubienica Catherine Siachoque - która gra główny żeński carny charakter. W tym serialu jest sporo bójek.Ona i Gaby Spanic grają rewelacyjnie. Zresztą - sporo aktorów w tej telenoweli to mistrzowie gry aktorskiej. :serce:

Co do telenowel brazylijskich, kusiła mnie "Avenida Brasil", ale jestem wręcz obrażony na Globo! Kilka lat temu oglądałem inną telenowelę z tej wytwórni i koncernu medialnego - "Paginas da Vida" - polski tytuł "Na katach życia" - swoją drogą rewelacyjna telenowela, z niewielką domieszką sci-fi. Zone Romantica pokazała skróconą, eksportową wersję liczącą 150 odcinków, w oryginale serial miał 204 odcinki, w tym półtoragodzinny finał. Kiedyś odkryłem, że na Youtube jest fnałowy odcinek tegoż serialu i zacząłem oglądać. Z przerażeniem odkryłem, że wersja z Romantici jest odchudzona o połowę! Wiedziałem już trochę wcześniej, że wersja eksportowa nie zawiera wielu mało znaczących scen - ale w tym przypadku wyjęto sporo bardzo ważnych scen, które wyjaśniają wątki toczone przez co najmniej pół serialu! Byłem w szoku.

Sprawdziłem w necie, czy "Avenida Brasil" też ma wersję eksportową. Niestety - ma i na Polo TV oraz na playerze jest wersja odchudzona. Pełna wersja ma chyba 179 odcinków (finał pewnie półtoragodzinny), a na eksport poszła wersja 160 odcinkowa (niezależnie od wersji każdy odcinek trwa chyba tyle samo - tak mi się wydaje).
Jedynym serialem od Globo, który znam, mający wersję eksportową większą od tej na rynek brazylijski jest "Klon" - ale to do końca nie dam też głowy. Eksportowa wersja ma 250 odcinków, serial na rynek brazylijski - 240. Takie dane wyczytałem kilka lat temu w Internecie.

Dzisiaj telenowel nie oglądam, mimo że mam do nich duży sentyment. Kilka lat temu wróciłem (dzięki Youtube) do tytułowych piosenek z seriali z lat 90, które leciały w Polsce. I co jakiś czas do nich wracam.

Mam nadzieję, że przynajmniej jedna osoba przeczytała cały mój elaborat. :zeby:

Z tymi wersjami krajowymi i eksportowymi to różnie bywa. Ciekawy przypadek był właśnie w przypadku "Królowej Serc", która na kanale Telemundo miała 102 odcinki, a w Polsce... 140! "Santa Diabla" we wszystkich opisach była przedstawiana jako 136 odcinkowa historia, tymczasem Puls zaserwował nam 140 epizody :)

Zachęciliście mnie bardziej do "Meandrów miłości" i "Krainy namiętności" - na pewno się skuszę. Prawdopodobnie w wakacje będę pożerał telenowele hurtowo, więc wtedy przyjdzie na nie czas. Widzę, że oba tytuły są na You Tube, a to bardzo wygodne. Oby tylko nikomu nie przyśniło się ich usuwać ::chytry::
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

Mareczek pisze:No to się rozpisałem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle przeczyta :P
Dawidek pisze:Mam nadzieję, że przynajmniej jedna osoba przeczytała cały mój elaborat.
Dawidku i Mareczku, nie martwcie się, zawsze będzie chociaż jedna, bo ja, jako moderator, zawsze staram się czytać wszystkie posty we wszystkich tematach, nawet te dotyczące seriali, których nie śledzę. :D

Opisy tych telenoweli z nutką kryminału brzmią naprawdę zachęcająco. Gdybym tylko miał wystarczająco dużo czasu, to na pewno bym się za jakąś zabrał, ponieważ bardzo lubię różnorakie wątki kryminalne i sceny akcji w serialach, o wiele bardziej niż romanse. :wink:

Mareczek kiedyś mnie zachęcił do obejrzenia czołówki telenoweli "Santa Diabla" (samego serialu nie oglądałem). Do dziś często odsłuchuję piosenki z czołówki tej produkcji. Jest genialna! :serce:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: Despina »

Widzę, że w "Santa Diabla" gra Gledys Ibarra świetna aktorka która grała rolę Mariny Batisty (moja ulubiona postać obok Altagraci) w świetnej telenoweli "Kobieta Judasz" :D
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mareczek pisze:Z tymi wersjami krajowymi i eksportowymi to różnie bywa. Ciekawy przypadek był właśnie w przypadku "Królowej Serc", która na kanale Telemundo miała 102 odcinki, a w Polsce... 140! "Santa Diabla" we wszystkich opisach była przedstawiana jako 136 odcinkowa historia, tymczasem Puls zaserwował nam 140 epizody :)
Myślałem, że Telemundo nie miesza. Jak było z "Duchem Eleny"? Wydaje mi się, że wszędzie było 117 odcinków. Widziałem na Youtube, że "Kraina namiętności" ma gdzieś z 140 odcinków, a Zone Romantica pokazała ich 172.
Mareczek pisze:Zachęciliście mnie bardziej do "Meandrów miłości" i "Krainy namiętności" - na pewno się skuszę. Prawdopodobnie w wakacje będę pożerał telenowele hurtowo, więc wtedy przyjdzie na nie czas. Widzę, że oba tytuły są na You Tube, a to bardzo wygodne. Oby tylko nikomu nie przyśniło się ich usuwać ::chytry::
Polecam. Serial jest taki hacjendowy, ale dużo się dzieje. Część bohaterów to nie są typowe postacie charakterystyczne dla telenowel. Już samo słowo "babochłop" dużo mówi, a często takie padało.

Despina pisze:Widzę, że w "Santa Diabla" gra Gledys Ibarra świetna aktorka
Tak, przewija się przez niemal wszystkie odcinki i jest ważną postacią. Jako Elisa, nie boi się kłótni, a nawet spoliczowała parę osób. Generalnie jednak to pozytywna postać, zawsze świetnie ubrana :)
Dawidek pisze:Jak było z "Duchem Eleny"? Wydaje mi się, że wszędzie było 117 odcinków.
"Ducha" puścili nam raczej takiego, jak amerykanom. Ale pewności chyba nigdy nie można mieć, bo różnie manipulują z tymi odcinkami... Dziwne to :roll:

Post autor: Despina »

Mareczek pisze:Despina napisał/a:
Widzę, że w "Santa Diabla" gra Gledys Ibarra świetna aktorka

Tak, przewija się przez niemal wszystkie odcinki i jest ważną postacią. Jako Elisa, nie boi się kłótni, a nawet spoliczowała parę osób. Generalnie jednak to pozytywna postać, zawsze świetnie ubrana :)
Widziałam z nią jedną scenę w "Santa Diabla" jako mocno spoliczkowała jakąś babkę że tamta aż zemdlała czy jakoś tak :lol: Chyba się skuszę obejrzeć tą telenowelę :wink:

Ps. Ktoś oglądał z użytkowników tego forum "Kobietę Judasz" ? Jak nie to gorąco polecam bo to świetna telenowela. :D
ODPOWIEDZ