Radio i telewizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

mailo pisze:Tiril zgadzam sie z twoim postem, ale nie do konca. Nie nazwalbym tego egzaltacja, ale silnie rozwinieta empatia. Jedni ludzie potrafia sie wczuc w sutuacje 2 czlowieka (np bliskich ofiar) a inni maja wszystko gdzies, bo przeciez to nie byly ich rodziny itp.
Miedzy tymi dwoma skrajnościami istnieje środek, bardzo duży. A jak wiadomo, skrajność w każdą stronę jest destrukcyjna i przynosi więcej szkody niż pożytku (zarówno dla tego który w nią popadł jak i dla jego otoczenia).
W tym smutnym i niecodziennym okresie dla Polaków jestem niestety poza Polską,ale również przeżywam to co się stało, i łączę się w żalu z rodakami. Ale to nie znaczy, że mam o niczym innym nie mysleć, nie iść do pracy, nie zrobić mężowi obiadu, sama go nie zjeść czy nie iść z psem na spacer. Chociaż jest smutny czas, żyje się dalej.
Wiem, co to znaczy przeżywanie smierci, zarówno osoby wielkiej, sławnej (JP2), jak i osoby najbliższej (młodszy, nastoletni brat po miesiącach niesamowitych cierpień nowotworowych, fizycznych i psychicznych), i wiem, że choć może być tak ciężko, że brakuje tchu, to trzeba żyć dalej. My wciąż żyjemy.
Damians, Twoje wyzwiska składam na karb szoku.
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Tiril pisze:
mailo pisze:Tiril zgadzam sie z twoim postem, ale nie do konca. Nie nazwalbym tego egzaltacja, ale silnie rozwinieta empatia. Jedni ludzie potrafia sie wczuc w sutuacje 2 czlowieka (np bliskich ofiar) a inni maja wszystko gdzies, bo przeciez to nie byly ich rodziny itp.
Miedzy tymi dwoma skrajnościami istnieje środek, bardzo duży. A jak wiadomo, skrajność w każdą stronę jest destrukcyjna i przynosi więcej szkody niż pożytku (zarówno dla tego który w nią popadł jak i dla jego otoczenia).
.
Tiril jak napisalas o tej skrajnosci i destrukcji to przypomnialy mi sie wiadomosci o osobach, które popelnily samobojstwo po smierci M . Jacksona. A wiadomo, ze czasem takie przypadki zdazaja sie po smierci bliskiej osoby....
Mysle ze jednak wiekszosc Polakow potrafila znalezc w tej sytuacji ten <zloty srodek> Okazanie szacunku i wspolczucia rodzinom zmarlym w postaci malych symboli jak znicz, wpis do ksiegi, modlitwa, czy po prostu bycie myslami nawet pomimo odleglosci jak w twoim przypadku.
Ja podobnie jak Ty jestem poza Polska i od czasu tej katastrofy jestem jakis bardziej refleksyjny i ciezko mi sie skupic. Zgadzam sie, ze nalezy prowadzic normalne , codzienne, zycie, tylko tak jak pisalem w poprzednim poscie, chodzi o czas. Dla jednych potrzeba go wiecej , dla innych mniej.
Oczywiscie wspolczuje Ci niewyobrazalnej dla mnie straty brata.

PS Wiem , ze pisze nie na temat, ale dyskusja tak ciekawie i reflaksyjnie sie rozwija, ze jest to warte ostrzezenia:)
Awatar użytkownika
Szogunka

Post autor: Szogunka »

Tiril, po pierwsze "trochę" to Damians zna Goku. Po drugie - uważam, że Damians ma świetną cechę. Z czasem pewnie się ona utemperuje, ale empatia, emocjonalność, to jest coś bardzo szanuję. Dziwię się, że osoba tak dojrzała jak Ty, nie widzi tej różnorodności i nie rozumie podstawy dzialania świata - popyt - podaż. Skoro tv ciągle to emituje (jak i mialkiej jakości reality show) znaczy się ludziska tego potrzebują. Doskonały wyciskacz łez. Jest to tak pomyślane, żeby rozbudzić w nas maksymalne emocje. Siedzę, myślę o tragedii - jest ok. Włączam tvn - wspominki o M. Kaczyńskiej - dławi w gardle. Ale emocjonalnie dobrze się wypłakać do końca. Nie każdy tego potrzebuje. Dla Damiansa świat się nie skończył. Damians żyje i chyba nie myśli o samobójstwie. Po prostu wyraża swój żal i ból. A tu jest jedno z wielu miejsc gdzie może to zrobić. W czym problem, bo nie do końca rozumiem?
Chwila która trwa, może być najlepszą z wszystkich chwil...
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

Problem ma Damians, nie ja. Problem z umieszczeniem na właściwym miejscu w swoim życiu żalu po śmierci prezydenta kraju i "Marysi". Przesłonił mu on wszystko,zawładnął nim całkowicie,i jak sam napisał, nie umie z tego powodu normalnie funkcjonować, nie może jeść ani spać. I może to przykre co napiszę ale niestety prawdziwe : można się było tego spodziewać, czytając jego wpisy po śmierci całkowicie fikcyjnej postaci opery mydlanej - Darli Einstein.
Empatię i emocjonalność ja również szanuję, ale zbytniego "wkręcania się" już nie.
Mechanizm podaż-popyt doskonale rozumiem, ale rozumiem też mechanizm nakręcania i pobudzania przez media.
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
Tim

Post autor: Tim »

Problem ma Damians, nie ja. Problem z umieszczeniem na właściwym miejscu w swoim życiu żalu po śmierci prezydenta kraju i "Marysi". Przesłonił mu on wszystko,zawładnął nim całkowicie,i jak sam napisał, nie umie z tego powodu normalnie funkcjonować, nie może jeść ani spać. I może to przykre co napiszę ale niestety prawdziwe : można się było tego spodziewać, czytając jego wpisy po śmierci całkowicie fikcyjnej postaci opery mydlanej - Darli Einstein.
Empatię i emocjonalność ja również szanuję, ale zbytniego "wkręcania się" już nie.
Mój post taki trochę off topic, ale chciałem to skomentować.

"Harcdorowa" odpowiedź.
Dr. House : "You want to make things right? Too bad. Nothing's ever right."
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

LoL, Ty wiesz, że ja mam problem, jak ja nawet tego nie wiem.
Bez komentarza, nie mam nawet ochoty w tej chwili na takie dyskusje.
Awatar użytkownika
Marcus

Post autor: Marcus »

Po to jest ta kilkudniowa żałoba (w tym wypadku w pełni uzasadniona), żeby mówić o tym co się stało, a nie oglądać jakieś seriale komediowe (dlaczego TVN7 puszczało dzisiaj "Przyjaciół" i "Nianię" ??). Jak się skończy tj. w najbliższą sobotę, wtedy będziemy mogli powoli wracać do codzienności.
Moje ulubione seriale: Moda na sukces, M jak miłość, Barwy szczęścia, Na dobre i na złe
Awatar użytkownika
Tim

Marcus pisze:Po to jest ta kilkudniowa żałoba (w tym wypadku w pełni uzasadniona), żeby mówić o tym co się stało, a nie oglądać jakieś seriale komediowe (dlaczego TVN7 puszczało dzisiaj "Przyjaciół" i "Nianię" ??). Jak się skończy tj. w najbliższą sobotę, wtedy będziemy mogli powoli wracać do codzienności.
Po to, że coś trzeba puszczać, trochę normalności . Jest żałoba, stało się coś tragicznego, ale nie można ciągle tym żyć. Tzn. trzeba o tym pamiętać, ale dać też wybór ludziom. . Już wystarczy , że w głównych stacjach o tym ciągle mówią.

Mój post nr 2000 :wink:
Ostatnio zmieniony 2010-04-12, 22:03 przez Tim, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcus

Post autor: Marcus »

Tim pisze:
Marcus pisze:Po to jest ta kilkudniowa żałoba (w tym wypadku w pełni uzasadniona), żeby mówić o tym co się stało, a nie oglądać jakieś seriale komediowe (dlaczego TVN7 puszczało dzisiaj "Przyjaciół" i "Nianię" ??). Jak się skończy tj. w najbliższą sobotę, wtedy będziemy mogli powoli wracać do codzienności.
Po to, że coś trzeba puszczać, trochę normalności . Jest żałoba, stało się coś tragicznego, ale nie można ciągle tym żyć. Tzn. trzeba o tym pamiętać, ale dać też wybór ludziom. . Już wystarczy , że w głównych stacjach o tym ciągle mówią.
Najwidoczniej mamy różne definicje słowa "żałoba". No cóż, nie będę z Tobą polemizował na ten temat, bo według mnie, nie jest na to czas
Moje ulubione seriale: Moda na sukces, M jak miłość, Barwy szczęścia, Na dobre i na złe
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Dyskusję na temat empatii, współczucia przenoszę do tematu "o wszystkim i o niczym". Tam też się odniosę do tych "prymitywów".

Wracając do tematu, uważam, że TVN7 lekko przesadziła nadając seriale komediowe. To ogólna stacja, więc ma możliwość dokonania zmian w ramówce. Co innego Comedy Central.
Tiril ma rację, mówiąc o nakręcaniu żałoby przez telewizję. Media mogą szanować żałobę, jednocześnie emitując normalny program, tak jak to zrobiła TVN. Wyrzuciła z ramówki programy rozrywkowe. TVP mogła zrobić podobnie - mogła emitować normalnie wszystkie seriale, poza komediowymi. Nadawca zrobił inaczej - stworzył całkowicie odmienną ramówkę, ale dobrze, że nie poświęcono całej ramówki tragedii. Serwisy informacyjne mogły dać wzmiankę o wczorajszych wyborach parlamentarnych na Węgrzech, czy o zejściu lawiny we Włoszech. Co ciekawe, takim elementem żałoby jest również brak reklam w radiu i tv i prasie, co wiele osób cieszy.
Awatar użytkownika
Tim

Marcus pisze:
Tim pisze:
Najwidoczniej mamy różne definicje słowa "żałoba". No cóż, nie będę z Tobą polemizował na ten temat, bo według mnie, nie jest na to czas
Tak zgadzam się . Nie czas na rozmowy o tym. Po prostu każdy w inny sposób to przeżywa. koniec kropka.

Co do emisji przez TVN7 tych seriali to żałoba, żałobą, ale pieniądze też się liczą(głupio to zabrzmiało , ale cóż taki świat).
Goku

Post autor: Goku »

VH1 chyba świetnie się czuje w roli kanału powtórkowego, bo poza muzyką z Vivy i programami z MTV teraz jeszcze będziemy mogli zobaczyć... seriale komediowe z Comedy Central :lol:. - http://www.mtv.pl/news/comedy-central-family/

I tak jak napisałem tam w komentarzach - mi to pasuje, bo od dłuższego czasu i tak na VH1 nie leciało nic ciekawego ;).
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Ja ubolewam nad tym, co robią z VH1. Chcę by ten kanał był kanałem w całości muzycznym, a tu postanawiają włożyć Comedy Central Family. Bez sensu to dla mnie, jest to niszczenie dobrej stacji. Szkoda, od dawna wiadomo, że kanały z rodziny MTV mają coraz mniej wspólnego z muzyką. Viacom (właściciel między innymi MTV) zostawi ostatecznie chyba tylko jeden kanał muzyczny w Polsce - VIVA Polska. :?
Tomala

Post autor: Tomala »

Ja już od września nie mam VH1 i ubolewam nad tym, ale chyba już nie będę. Z tego co widzę po programie, to chyba oszaleli! Dobrze, że jeszcze całkowicie nie wycofali stamtąd muzyki. Jak miałem ten kanał, to bardzo lubiłem oglądać weekendy tematyczne w soboty i niedziele od 9. do 11.
A na Vivie na szczęście wciąż jest dużo muzyki, ale też nie wiadomo po co puszczają tam powtórki "Najlepszych tancerzy Ameryki" z MTV. W dodatku ten program jest tragiczny.
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Nie orientuje się ktoś jak wygląda w USA sytuacja z powtórkami serialami? Czy np. Fox puszczał jeszcze kiedyś X files albo Prison Break od początku? U nas jest to zabieg często stosowany, a nie słyszałem żeby macierzyste stacje powtarzały swoje pozycje. ::kwasny::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
ODPOWIEDZ