Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Napisy do piosenek to by było najlepsze -ale możemy sobie pomarzyć, więc może lepiej niech tłumaczy, jakieś babcie będą w temacie (no i ja sam nie umiem tak idealnie angielskiego jak niektózy tutaj :wink:)
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Abec

Post autor: Abec »

Zupełnie przypadkiem i szukając czegoś całkiem innego trafiłem dziś na miłą wzmiankę o naszym ulubionym lektorze ;)

http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,2513330.html :)
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Dziś źle przetłumaczył CJa -bo on powiedział że Amber juz nie musi całowac tyłka Forresterom (a nic takiego lektor nam nie powiedział :wink: )zauważyliście?
Ostatnio zmieniony 2006-08-07, 17:18 przez Adex-fan Brooke, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Ale to nie lektor tłumaczy, on tylko czyta ale przecież pewnie to wiesz :? :P
Nobody does it better
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

Lektor nie tłumaczy, ale dzisiaj nie przeczytał jednej wypowiedzi Brooke albo po prostu nie było przetłumaczone. Oni czasami tak zmieniają, że potrafią nawet zmienić sens wypowiedzi. Oczekuję profesjonalizmu od tłumaczy.
Goku

Post autor: Goku »

wrócę do tego dubbingu:
Kimberly-Katarzyna Bujakiewicz
Rick-Może być Maciej Stuhr
Amber-Tatiana Okupnik (ropucha powinna mówić głosem ropuchy ;P)
Awatar użytkownika
Ipo

Post autor: Ipo »

Goku pisze: Amber-Tatiana Okupnik (ropucha powinna mówić głosem ropuchy ;P)
Pudło. Tak się składa, że Tatiana Okupnik mówi całkiem normalnie. Jedynie jej styl spiewania był taki. :D
Awatar użytkownika
FanStefci

Post autor: FanStefci »

Ewa Szykulska mogłaby podkładać głos pod Amber. :P
Steph is da gangsta!! 8) Spoiler: http://www.youtube.com/watch?v=YdSNyGA2Gn8 8)
Awatar użytkownika
Ipo

Jeżeli masz w planach pracować w dubbingu to dobra rada: odpuść sobie! :D Tylko ktoś pozbawiony słuchu podłozy głos 60-latki pod 20-letnią postać.
Awatar użytkownika
FanStefci

Post autor: FanStefci »

Chyba nie oglądałeś/aś nigdy niemieckiej TV. :P
Tam głos do Agentki Scully podkładała jakaś 70-latka (wiek szacowany po głosie). A z Amber to oczywiście zwykła złośliwość. Myślę, że ktoś młodszy z timbrem podobnym do Szykulskiej też by się znalazł. :twisted:
Steph is da gangsta!! 8) Spoiler: http://www.youtube.com/watch?v=YdSNyGA2Gn8 8)
Awatar użytkownika
Ipo

Wiem, że złośliwość. Dlatego napisałem, że słuchu nie masz. :D

Na szczęście nam nie grozi to, co bylo w Archiwum X po niemiecku. :P
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Ja wolę lektora, głos jest bardziej stabilny i wszystko w miarę można zrozumieć. Dubbing może wypaść sztucznie. Oczywiście to też kwestia przyzwyczajenia. W przypadku MNS nie wyobrażam sobie po prostu dubbingu.
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

Dawidek pisze:Ja wolę lektora, głos jest bardziej stabilny i wszystko w miarę można zrozumieć. Dubbing może wypaść sztucznie. Oczywiście to też kwestia przyzwyczajenia. W przypadku MNS nie wyobrażam sobie po prostu dubbingu.
Zgadzam się. Nie wiem jak można dubbingować film, a o serialu już nie wspomnę. To jest bez sensu - nie słyszeć oryginalnego głosu aktorów. Głos aktora jest dla mnie bardzo, bardzo, bardzo ważny.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

LoLex zgadzam się, nawet jeśli nie znam języka obcego, to można się czegoś nauczyć, choćby pojedynczego słowa. W przypadku dubbingu takiej możliwości nie ma.
Abec

Post autor: Abec »

A ja wolę napisy. Raz, że wtedy naprawdę odbieram film "w całości" (nie wiem jak to lepiej swormułować, wiecie o co chodzi), dwa, że istotnie można się świetnie uczyć języka.

Co do dubbingu, to kiedyś go nie cierpiałem, ale na Canal po pewnym czasie bardzo mi się spodobał. I dziś chętnie obejrzałbym jakiś film z nim - raz na jakiś czas, np. tydzień :)
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
ODPOWIEDZ