Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Jest już streszczenie 4000. odcinka, który jeśli się nic nie zmieni w ramówce, jest przewidziany na emisję 17 maja.

odc. 4000: "Paweł chce przekazać synowi pamiątkowe pióro, które dostał od ojca przed maturą. Wiga namawia, żeby zrobić to uroczyście w Rosso. Paweł (junior) woli randkę z Zuzą, ale łaskawie zgadza się iść z nimi na kolację. W restauracji niespodziewanie zjawiają się Jerzy i Elżbieta, a za chwilę również Leopold z Grażyną. Wszyscy siadają przy jednym stole. Wychodzi na to, że udział w tym rodzinnym przypadkowym spotkaniu miał senior rodu Lubiczów Władysław. Monika uprzedza, że muszą w takim razie chwilę poczekać na specjalny deser. Bazyli serwuje tort z liczbą 4000."

I na dokładkę odc. 4001: "Na Sadybie Jerzy komentuje wczorajszy wieczór. Okazało się, że kubek zbił się w określonym celu, żeby rodzina mogła się spotkać. Elżbieta przypomina, że za miesiąc 15. rocznica śmierci seniora Władysława. Trzeba to będzie jakoś specjalnie uczcić."

Satysfakcjonuje was tak ograny jubileusz? :lol:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

Przynajmniej będzie spotkanie ważnych bohaterów i jakieś nawiązania do przeszłości. Ja i tak się cieszę, bo mogli olać temat całkowicie.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: Elmoo »

B@r pisze:Satysfakcjonuje was tak ograny jubileusz?
Mnie tak, jest to scenariusz bardzo w stylu klanowym. Może nie jest to jakiś wielki zwrot akcji w stylu powrót siostry Doroty, na który dużo osób liczyło, ale mimo wszystko będzie to ciekawy odcinek, raczej mało osób spodziewało się czegoś takiego.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Chyba żaden serial nie jest kręcony z takim małym wyprzedzeniem, wręcz na ostatnią chwilę. Dziś Laura Łącz pokazała zdj. na Instagramie z 4000 odcinka i zdradziła, że wczoraj, czyli 2 maja! kręcili finałowe sceny do tego epizodu. A on (jeśli nic nie wypadnie) w emisji 17 maja. :roll:

Ciekawe czy TVP zdecyduje się przedłużyć umowę na kolejny sezon. Decyzje w tej sprawie zawsze w przypadku "Klanu" zapadają od lat w maju/czerwcu.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Różnie to bywa z tym kręceniem z wyprzedzeniem. W "Pierwszej miłości" jest np. tak, że w jednym odcinku mamy np. sceny kręcone w listopadzie i w lutym. I też się zdarzało, że jakieś ostatnie sceny do odcinka dogrywali na 2 tygodnie przed emisją.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: Tkk_Bolly »

W nowych odcinkach chyba najciekawszy jest wątek stukniętej biologicznej matki Piotrusia Żanety. Ula z Kornelem przez nią mają niemałe problemy, bo ta ich nachodzi. Ciekawe do czego jest zdolna.

Ola ma nowego adoratora - Bogdana, nowego sąsiada Widać, że się zauroczyła i w małżeństwie powoli się jej przestaje układać, bo Rafał przestał ją zauważać. Ale ten cały Bogdan wydaje się, że może okazać się seksoholikiem ::loll::

Serial mimo upływu lat ma wciąż swój familijny klimat i dobrze się go ogląda.
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie

Post autor: BeLieF »

Obecnie nadrabiam stary Klan(nie mogę już oglądać rano i zebrało się sporo odcinków do narobienia) i zrobiła na mnie mocne wrażenie scena z 315 odcinka, gdy Bogna połkneła tabletki i miała takie czarno białe retrospekcje z Michałem. Jedna z najlepszych scen w całym serialu, właśnie przez te retrospekcje. Szkoda, że to niemal jedynie takie w serialu(potem były jeszcze tylko w 2007 roku po latach). Ogólnie jednak już w połowie drugiego sezonu czuć zastój, ale mimo wszystko ogląda się o kilka poziomów lepiej niż współczesne odcinki. Najlepszy wątek w tym okresie to zdecydowanie Monika w redakcji, ale wątki Koniaczków i Sadybę też w miarę nieźle się ogląda. Ryśki, Zenki i cała gromada z Brzezin(może poza gościnnymi pojawieniami się mamy Grażynki) momentami wieją krindżem, ale przeważnie raczej nudą.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Dzisiaj wyemitowano ostatni odcinek w tym sezonie. Czas na wakacyjną przerwę. Oczywiście wszyscy już planowali wakacje i mówili, co będą robić. Kama się dowiedziała, że jest w ciąży. Nic innego się nie wydarzyło. Np. Agnieszki ekipa remontowa w sierpniu ma wykończyć nowy dom, który kupuje z Januszem, a Paweł z Wigą jadą do Nałęczowa. Borys z Kamilką też smęcili o wakacjach na które jadą w połowie lipca. :lol: A i Pawełek, który chce jechać z Zuzką na Ibizę.

Kiedyś „Klan” się kończył cliffhangerem, a dziś? Infem o ciąży Kamilki :lol:

Franczeska :lol: podnieca się breloczkiem od Michała, ciekawe czy po wakacjach dowiemy się, że się przespali… :lol: Ich zaloty i gadki przypominają rozmowy dzieci w podstawówce na pierwszych randkach.
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Z tymi cliffhangerami na koniec sezonu to zauważyłem, że nie tylko "Klan" się nie stara już. Tak samo "Pierwsza miłość" czy "Barwy szczęścia". Kończą się zwyczajnie. Być może inaczej jest w "M jak miłość". Szkoda, że scenarzyści nie pomyślą o tym, by zaciekawić widza.
Administrator
Administrator

Post autor: Topol »

Ten sezon wyjątkowo mnie męczył, większość wątków pisanych na siłę. Jedyny plus to wielokrotne wspomnienia starego, dobrego "Klanu". :serce:
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Dzisiaj mija 25 lat od emisji pierwszego odcinka „Klanu” w TVP1 w ramach konkursu na nową telenowelę. Tu możecie zobaczyć pierwszy odcinek - https://www.dailymotion.com/video/x7xnn ... rZuwHgGnUw
Oglądaliście wtedy? Ja tak…
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Ja oglądałem pierwszy odcinek, dobrze pamiętam to popołudnie. Wtedy u mnie popularne były seriale latynoamerykańskie, więc byłem ciekawy, jak wypadną polskie produkcje. Pierwsze wrażenia były dobre, obejrzałem wszystkie konkursowe propozycje. Oglądałem "Klan" przez około 4 lata, potem przestałem i tak jest do dziś. Zdarzało mi się potem - rzadko - obejrzeć jakieś ważniejsze odcinki. Niedawno zobaczyłem prawie w całości 4000 odcinek serialu, który - z tego co czytałem - trochę odbiegał od zwykłych epizodów.

Post autor: Tkk_Bolly »

Skończyłem oglądać najnowszy sezon Klanu i rzeczywiście jubileuszowy odcinek zrobił na mnie największe wrażenie. Bardzo fajnie pomyślane spotkanie głównych kluczowych bohaterów w Rosso (Ela, Jurek, Monika, Grażyna, Paweł) przez "zbieg okoliczności" nawiązujący do postaci Władysława.

Tak się zastanawiam i niektóre postacie jak np Wiga od lat nie mają własnego wątku (no może poza krótkim epizodem kiedy miała wypadek samochodowy, a potem lęk przed wsiadaniem za kółko). I gdyby to była Pierwsza Miłość taka postać pewnie dawno zostałaby uśmiercona, co otworzyłoby nowe możliwości wątków (np. załamanie/ żałoba Pawła) To jest Klan, więc nic takiego nie będzie miało miejsca, i Wiga będzie planowała wakacje, pracowała jako dentystka, gotowała, chodziła na uroczystości rodzinne i no może czasem coś komuś doradzi. ::rad::

Dużo ostatnio zdrad w Klanie i wszystkie są wybaczane :zmiesz:: (Norbert/Sandra, Janusz/Agnieszka, Kinga/Mariusz, Witek/Ilona) Mogliby robić chociaż chwilowe przetasowania, a tak to wychodzi, że zdrada jest normą w związku i wszystko bardzo szybko wraca do porządku dziennego. :wink:

Oczywiście dużo można napisać też dobrego jak np fakt, że Klan utrzymuje względnie stałą obsadę, a nowe postacie są kolorowe, charyzmatyczne i wyróżniające się jak np Gustaw/Tymon/Szczepan.
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Zaskakujący spoiler!

Katarzyna Taracińska-Badura powraca po latach do "Klanu". Grała Wiesię, a teraz zadebiutuje jako nowa rudowłosa postać. Info z instagrama aktorki.

Ruch godny "General Hospital" czy "Days of Our Lives", gdzie ważni aktorzy powracają jak gdyby nigdy nic w nowych rolach. :wink:
Administrator
Administrator

Post autor: Topol »

Nawet fajnie, iż producenci "Klanu" stawiają na powroty aktorów, którzy grali u nich przed laty, szkoda tylko, że już jakoś inni bohaterzy. Może z tej dobrej, sympatycznej Wiesi zrobią drugą Alexis rodem z "Dynastii". :P
ODPOWIEDZ