http://programtv.naziemna.info/program/ ... 2017-03-06
"MnS" w Polsce
Niby fajnie, ale czemu nie dać normalnie po prostu dwóch odcinków (następujących po sobie) dziennie? Rozumiem, że te odcinki są specjalnie pod zupełnie nowych widzów, ale to jest znowu cofanie się... Mnie osobiście już się nieprzyjemnie robi od tych odcinków z 2011 i 2012 roku. No sami musicie przyznać - za ciekawe to one nie były. 
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. 
-
Dawidek
- Administrator
Z tego źródła podanego przez Mareczka wynika, że ta emisja o 16.00 jest pod nowych widzów - jak zwraca uwagę DeaconFan. Nie ma żadnych zmian, jeśli chodzi o emisję o 19.30, o tej porze ma być kontynuacja. Wygląda na to, że nadawca chce upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu - utrzymać dotychczasowych oglądających i przyciągnąć nowych.
Też uważam, że o 16 powinny być dwa odcinki, by dorównać do odcinków z 19.30. Ja nie liczę na to, że zostaną wprowadzone dwa odcinki. Być może zachowanie większego dystansu między Nowa TV a player.pl jest elementem pozwalającym na emisje serialu w obu miejscach.
Też uważam, że o 16 powinny być dwa odcinki, by dorównać do odcinków z 19.30. Ja nie liczę na to, że zostaną wprowadzone dwa odcinki. Być może zachowanie większego dystansu między Nowa TV a player.pl jest elementem pozwalającym na emisje serialu w obu miejscach.
Nie wiem jak sprawdzać bitrate i wgl. nie znam się na sprawach technicznych, oceniam tylko to co widzę
We włoskich odcinkach obraz był jak żyleta, kolory żywe, a napisy i czołówka raziły po oczach. W tych obecnych jest trochę kaszy mimo wszystko i kolory są bardziej wyblakłe. Dla porównania napisy końcowe z wczoraj (na górze) i Włoch. Dla mnie różnica jest spora.

-
Dawidek
- Administrator
Tak, oglądam w Internecie w przeglądarce. Dla mnie jakość jest cały czas jest dobra. Na HD mi nie zależy, najważniejsze, by odcinki były cały czas i to w odpowiedniej kolejności. Zwrócę uwagę na jakieś detale i raczej zauważam jakieś różnice, ale najczęściej nie są one aż tak istotne.nołbady pisze:Oglądałeś na komputerze w przeglądarce? Jeśli tak, to nic dziwnego, że nie widać różnicy. Na urządzeniach, np. w smart tv widać różnicę.
A co do czwartkowego odcinka, to od razu jak zobaczyłem, że jest ściśnięty, to im zgłosiłem. Już wczoraj został poprawiony.
Jeśli chodzi o HD, to nie tylko rozdzielczość jest tutaj ważna. Jakość może też zależeć od prędkości internetu, a bywa, że są wahania. Nie od dziś wiadomo, że HD potrzebuje więcej prędkości, by przesłać tę dobrą jakość. Jak jest mniejsza szybkość przepływu danych, to jakość obrazu spada. Nie dam głowy, czy to o czym mówię, to bitrate, czy jeszcze inny parametr.
Ten ściśnięty odcinek widziałem w czwartek wieczorem. Fajnie, że od razu reagują i poprawiają.
Piątkowy odcinek na pewno nie został udostępniony w jakości HD. Tutaj ujawnia się problem, który wykorzystują niektórzy z nadawców - być może z niewiedzy, a być może z chęci oszczędności (pasma, transferu, pamięci na serwerach).
Żeby mówić o jakości HD trzeba udostępniać sygnał w takim formacie. Nieważne, że rozdzielczość transferu w Playerze może być powyżej standardowej skoro materiał źródłowy jest w SD. To tak jakby puścić czarno-biały film na zwykłym kanale i twierdzić, że od tego kadry będą kolorowe.
Mimo, że Moda na sukces produkowana jest w HD od 6 lat to Player udostępnia odcinki w jakości SD. Jedynie podczas kilku odcinków z Włoch można było oglądać jakość HD.
Najgorsze w tym jest to, że stacja NOWA TV korzysta z materiału od Playera, co potwierdza głos lektora. Niestety obraz jest więc również w SD i w żadnym wypadku nie oznacza to, że serial jest w HD na kanale Nowa TV HD.
Widzowie telewizji naziemnej i satelitarnej dodatkowo oglądają wersję SD kanału, a ta jest dość mizerna z powodu jakości ponieważ sygnał jest dość mocno kompresowany na satelicie.
Szczerze powiedziawszy jestem zaskoczony, że jak dotąd żaden z forumowiczów nie zauważył w jak kiepskiej jakości obrazu jest pokazywana Moda w NOWEJ TV. Obraz jest bardzo niewyraźny, ciemny. Faktem jest, że ja sam oglądałem serial na telewizorze ok 40 calowym, więc takie defekty są łatwo zauważalne. Niemniej jednak nowo-powstała stacja posiadająca swój kanał w wersji HD powinna zadbać o jak najwyższą jakość produkcji, które emituje. Fanom Mody być może nie przeszkadza ciemny obraz, ale stacji powinno zależeć na zachęceniu nowych widzów - to się jednak w dobie telewizji HD nie uda. Serial niestety ma opinię staromodnego, powolnego, dziwnego. W wersji szaroburej ten stereotyp pozostanie.
Żeby mówić o jakości HD trzeba udostępniać sygnał w takim formacie. Nieważne, że rozdzielczość transferu w Playerze może być powyżej standardowej skoro materiał źródłowy jest w SD. To tak jakby puścić czarno-biały film na zwykłym kanale i twierdzić, że od tego kadry będą kolorowe.
Mimo, że Moda na sukces produkowana jest w HD od 6 lat to Player udostępnia odcinki w jakości SD. Jedynie podczas kilku odcinków z Włoch można było oglądać jakość HD.
Najgorsze w tym jest to, że stacja NOWA TV korzysta z materiału od Playera, co potwierdza głos lektora. Niestety obraz jest więc również w SD i w żadnym wypadku nie oznacza to, że serial jest w HD na kanale Nowa TV HD.
Widzowie telewizji naziemnej i satelitarnej dodatkowo oglądają wersję SD kanału, a ta jest dość mizerna z powodu jakości ponieważ sygnał jest dość mocno kompresowany na satelicie.
Szczerze powiedziawszy jestem zaskoczony, że jak dotąd żaden z forumowiczów nie zauważył w jak kiepskiej jakości obrazu jest pokazywana Moda w NOWEJ TV. Obraz jest bardzo niewyraźny, ciemny. Faktem jest, że ja sam oglądałem serial na telewizorze ok 40 calowym, więc takie defekty są łatwo zauważalne. Niemniej jednak nowo-powstała stacja posiadająca swój kanał w wersji HD powinna zadbać o jak najwyższą jakość produkcji, które emituje. Fanom Mody być może nie przeszkadza ciemny obraz, ale stacji powinno zależeć na zachęceniu nowych widzów - to się jednak w dobie telewizji HD nie uda. Serial niestety ma opinię staromodnego, powolnego, dziwnego. W wersji szaroburej ten stereotyp pozostanie.
Tak wygląda odcinek "Mody na sukces" w jakości HD
https://www.youtube.com/watch?v=8RGlCuObt2g
I jak dotąd, tylko te 5 z Włoch mogły się z nim równać
I jak dotąd, tylko te 5 z Włoch mogły się z nim równać
To też jest trochę skompresowane, ale już na pewno w HD.
Ogólnie to trochę też wina samych produkujących sygnał - z powodu takiego a nie innego oświetlenia, wszystko jest ciemne, mniej wyraźne. Gdy serial wychodzi w plenery, efekt jest zdecydowanie widoczny. W zeszłym miesiącu miałem okazję oglądać bezpośrednio na CBS w telewizji. Nie było szału, ale na pewno wyglądało to 5 razy lepiej niż na Playerze
Ogólnie to trochę też wina samych produkujących sygnał - z powodu takiego a nie innego oświetlenia, wszystko jest ciemne, mniej wyraźne. Gdy serial wychodzi w plenery, efekt jest zdecydowanie widoczny. W zeszłym miesiącu miałem okazję oglądać bezpośrednio na CBS w telewizji. Nie było szału, ale na pewno wyglądało to 5 razy lepiej niż na Playerze