Telenowele latynoamerykańskie

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Na tewn serial na TV4 muszę zerknąć, ale oglądać raczej niebędę, chyba, że mnie wciągnie.

Śledzę inną telenowelę "Na kartach źycia" na Zone Romantica. Jest to brazylijska produkcja z 2006 roku z Reginą Duarte w jednej z głównych ról. Serial dobrze zrobiony - dbają tam o detale i nie ma za dużo wątków, jak w "Dusznym raju", który wg mnie był totalną porażką. Chwilami wieje nudą, za to świetnie zrobiono portrety psychologiczne bohaterów. Więcej o serialu: http://www.pl.zoneromantica.tv/TVGuideD ... ?PrgID=486
Jest tam zaprezentowana obsada - części bohaterów jeszcze nie ma, w tym siostry Heleny (Sonia Braga), a z jedną postacią już się pożegnaliśmy - z Lalinhą, która umarła w 10 odcinku.

I ciekawostka na koniec. W Wielkiej Brytanii nie ma już Zone Romantica. Została zastąpiona przez CBS Drama. Skrót "CBS" nie jest przypadkowy, bo to ten sam koncern emitujący "MnS" w USA. Można się spodziewać, że w Polsce też kiedyś dojdzie do takiego rebrandingu (zmiana marki i logo na inny). Więcej: http://satkurier.pl/news/50658/cbs-dram ... 28-5e.html
Tyle OT w temacie. :wink:
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Nie wiecie gdzie w necie mogę znaleźć odcinki Pauliny? (La Usurpadora)
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Co do pauliny to pamiętam, ze moja babcia i dziadek oglądali to na TVN:) Adex na youtube jest video czołówki - http://www.youtube.com/watch?v=y5HCokMB ... re=related
Awatar użytkownika
Mandy

Post autor: Mandy »

Ja też oglądałam ten serial. "Paulina", uwielbiam też tą piosenkę, którą wykonuje Gabi. Z chęcią bym jeszcze raz obejrzała tą telenowelę.
Well, I die just a little bit...
My love for You is something I can't hide and I...
... cry just a little bit...
Cry...
Awatar użytkownika
fandantego

Post autor: fandantego »

Szkoda, że TVN zrezygnował z emitowania latynowskich telenowel :( Pamiętam doskonale "Paulinę", "Esmeraldę" a ostatnimi czasy (ostatnia telenowela w TVNie) to "Marina". Z telenowel na Polsacie to "Zbuntowany anioł" i "Kachorra to ja" :D
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Nick

Post autor: Nick »

Nowe telenowele na antenie TV4 i Zone Romantica w jesiennej ramówce.

W TV4 od 30 sierpnia

17:00 "Acorralada"("Osaczona") Wenezuela ( Venevision & Univision) 2007
W rolach głównych Alejandra Lozcano i David Zepeda, Maritza Rodriquez, Sonya Smith i inni.
Obrazek

Czołówka
http://www.youtube.com/watch?v=h88nIokC-aM

19:00 "Mar de Amor"("Morze miłości") Meksyk ( Televisa) 2009
W rolach głównych Zuria Vega, Mario Cimarro, Mariana Seoane, Ninel Conde i innni
Obrazek

Czołówka
http://www.youtube.com/watch?v=kWuE8xZIDt8

W Zone Romantica od 13 września

20:00 "Soy Tu Duena" Meksyk ( Televisa) 2010
W rolach głównych Lucero, Fernando Colunga, Gabriela Spanic, Sergio Goyri i inni
Obrazek

Czołówka
http://www.youtube.com/watch?v=NY56Q4-FTCM

Warto dodać, że wczoraj o godzinie 19:00 na Zone Romantica miała miejsce premiera ostatniej telenoweli Telemundo z Gaby Spanic - "Tierra de Pasiones" ("Kraina namiętności"). Partneruje jej Saul Lisazo ( powrót znanego duetu z "Porywów serca"), a czarny charakter gra Catherine Siachoque. Polecam.
Dawidek
Administrator

Informacja pojawiła się też wczoraj na www.telenowele.fora.pl, więc chyba to będzie prawdą.

Zaskakującym faktem jest to, że TV4 zabiera się za telenowele Venevision. Zazwyczaj były to produkcje Televisy. Z wymienionych, najbardziej mi się podoba czołówka "Mar de Amor". Generalnie nie mam czasu na oglądanie telenowel. Czas mi wystarczy na jedną. Do końca maja z zapartym tchem śledziłem na Zone Romantica serial "Na kartach życia" z fenomenalną Reginą Duarte. Teraz zainteresowałem się produkcją przedstawioną przez Nicka, czyli "Kraina namiętności". Gra G. Spanic mnie bardzo przekonuje, kojarzy mi się z "Pauliną".

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że w Ameryce Południowej mają manię produkowania wersji eksportowych, które zazwyczaj są okrojone. Szczególnie to widać w telenowelach brazylijskich od Globo. Wracam do "Paginas da Vida", która ma w wersji eksportowej 150 odcinków, a w normalnej aż 203. Skutkuje to tym, że my widzowie poza Brazylią dostajemy niepełnowartościowy serial. Przekonałem się o tym, oglądając ostatni odcinek wspomnianej telenoweli. W wersji eksportowej wycięto kilka istotnych scen, które zobaczyli widzowie w wersji oryginalnej. Ja to znalazłem na YouTube. I tak jest tez z innymi produkcjami. Nie wiem jak jest w przypadku telenowel z innych krajów. O produkcje obu wersji nie podejrzewam Televisy.
Nick

Tak, te telenowele są już potwierdzone. Czekamy jeszcze na propozcyje TV Puls. Na tej stronie można ściągnąć sobie ramówkę TV4 na sierpień.
http://www.polsatmedia.pl/Do_Pobrania,4211/index.html

Od poniedziałku 30 sierpnia zaczyna się już tzw jesienna ramówka.

To głównie brazylijskie Globo tak wycina telenowele. Ich produkcje nigdy nie trafiają do innych krajów jeszcze w trakcie emisji. Dopiero po ich zakończeniu przygotowują specjalną wersję eksportową, która jest mniej lub bardziej okrojona. Tłumaczą się niby tym, że wycięte sceny są głównie o charakterze regionalnym lub nie są znaczące dla przebiegu akcji, ale jak widać w przypadku "Na kartach życia" było inaczej.

Skoro już jesteśmy przy wycinaniu to Televisa nie "kroi" swoich telenowel, ale w Polsce robił to TVN. Wszystkie telenowele Televisy emitowane na antenie TVN nie licząc "Ceny marzeń były pocięte. W wersji oryginalnej mają zawsze ok 42-45 minut. U nas miały ok 37-38 minut, a nawet czasem mniej.
Dawidek
Administrator

Nick, o dziwo "Klon" w wersji eksportowej był rozszerzony, czyli dano sceny, które w w oryginale nie było. Pisał mi o tym kiedyś Ryan, zresztą na forum telenowel też o tym piszą.
Orientujesz się, jak postępują Venevision, Telemundo, RCTV i inne? Wycinają, modyfikują czy dają na eksport oryginał bez modyfikacji?

Co do "Na kartach życia" pod koniec serialu ewidentnie było widać cięcia. Sugerowałbym Zone Romantica i innym telewizjom by zmusiły Globo do sprzedaży serialu bez cięć, jeśli wersja eksportowa jest wersja poszerzoną - to wtedy eksportową trzeba kupić. Podejście Globo jest wg mnie delikatnie mówiąc, niepoważne.

W przypadku "Tierra de passiones" obawiam się, że Telemundo schrzanił końcówkę serialu, tak jak było w przypadku "La Tormenta".
Nick

Z tego co mi wiadomo te wytwórnie nie wycinają telenowel. Pewny nie jestem bo z Venevision i RCTV miałem głównie styczność parę lat temu, kiedy nie miałem możliwości sprawdzenia.
Dawidek pisze:W przypadku "Tierra de passiones" obawiam się, że Telemundo schrzanił końcówkę serialu, tak jak było w przypadku "La Tormenta".
Niestety nie miałem przyjemności wcześniej oglądać "Tierra de Pasiones", ale mam nadzieję, że nic takiego nie będzie miało miejsca. Mimo, że obie są "hacjendowe" za scenariusz i realizacje odpowiadają cakowicie inne osoby.

Świetnie, że znów na naszych ekranach możemy oglądać Gabrielę Spanic. Szkoda tylko, że na stacji tematycznej o dosyć słabym zasięgu. W "Soy Tu Duena" również ma ciekawą rolę. Gra czarny charakter - kuzynkę głównej bohaterki. Ta telenowela to remake znanej u nas z anteny TVN "Dziedziczki" z Angelicą Riverą w roli głównej. Nie wiem Dawidek czy oglądałeś, bo miała fatalną godzinę emisji.
Dawidek
Administrator

Nie widziałem "Dziedziczki". Dopiero w ubiegłym roku, po kilkuletniej przerwie na dobre wróciłem do śledzenia tego, co dzieje się w świecie telenowel.
Zone Romantica dociera do jakichś kilku milionów gospodarstw domowych, za pośrednictwem platform satelitarnych i kablówek.
Awatar użytkownika
Tim

Post autor: Tim »

Ja tam telenowel w zasadzie nie oglądam zrobiłem wyjątek dla El Rostro de Analia ("Twarz Analiji") na TV Puls i naprawdę to było fajne. Romanse , intryki, narkotyki, zabójstwa, klonowanie , pieniądze . Jak na telenowele naprawdę fajne. Innych od dawna nie oglądałem i nic nie wskazuje na to , żebym miał zacząć oglądać.
Dr. House : "You want to make things right? Too bad. Nothing's ever right."
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Jeśli chodzi o telenowele to ja w dzieciństwie oglądałem "Palomę". Niewiele już z tego pamiętam, ale wiem, że główna i tytułowa bohaterka pracowała w cyrku chyba jako akrobatka i że była zakochana w przystojnym Luisie Fernandzie. :P
Potem oglądałem jeszcze "Zbuntowanego anioła". :P Pamiętam, że chciałem żeby Milagros była z Sergio, ale w sumie jej związkowi z Ivo też kibicowałem. Polsat mógłby w wakacje to powtórzyć, zamiast emitować wiecznie powtórki "Miodowych lat", ŚwK i "Rodziny zastępczej". :roll:

Poza tym jakoś nie ciągnie mnie do tego typu produkcji.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Jestem zachwycony telenowelą "Duch Eleny" :D
Serial ma w sobie to coś, co przyciągało mnie kiedyś w dzieciństwie to ich oglądania :wink:
Gorąco polecam :arrow: http://www.elfantasmadeelena.novela.pl/index.html

Emisję rozpoczęto 20 stycznia, a już wiele się wydarzyło :P
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

"Duch Eleny" z opisu zainteresował mnie.
Lubie takie dosyć tajemnicze i mroczne telcie
Ponadto gra w nim Elizabeth Guttierez z "Twarzy Analiji :serce:

Niestety pora emisji jak dla mnie jest fatalna :zmiesz:: :evil:
O 14:00 to ja jestem zwykle w szkole :evil:
W porywach mógłbym śledzić 1 odcinek na tydzień :roll:
Podobnie z "Pustynną miłością"
Tylko że w tym wypadku nie mogę jej wcale śledzić :evil:
Puls mógłby przeniesć te telecie na 16:30(Pustynna miłość) i 17:30(Duch Eleny) :roll:

A już od 12 Lutego na "Zone Romantica" telenowela "7 grzechów"
W rolach głównych: Reynaldo Gianecchini(Dante), Priscila Fantin(Beatriz) i Giovanna Antonelli(Clarice) :wink:
Telenowela będzie emitowana o godzinie 21:00
Reynaldo i Giovanna są już znani w Polsce za sprawą telenoweli "Barwy grzechu" która była emitowana na TVN-ie :wink:
Dodatkowo Giovanne mogliśmy oglądać w telenoweli "Klon"( Pustynna miłość jest jej remake'm) :wink:
ODPOWIEDZ