Plebania

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

A może mi ktoś coś więcej opowiedzieć o tym Rafale od Krystyny? Widziałem te jego retrospekcje, czy jakieś wyobrażenia o romansie z Krystyną. Zastanawiam się czy to jest ten sam koleś, co już kiedyś pracował w gospodzie u Krystyny, też taki młody (nie pamiętam imienia, może to był Rafał, w każdym razie też podkochiwał się w Krysi), tylko może zmienili aktora??
Dokładnie, to ten sam Rafał, młody student zakochany w Krystynie. Niestety, zmienili aktora - mim zdaniem na niekorzyść.
Ten odcinek z retrospekcjami, a raczej jego wyobrażeniami i marzeniami, bo przecież żadna z tych scen nigdy nie miała miejsca, był świetny :D

Warto też wspomnieć o głupiej Jolce, która została bogata, dała się nabrać temu lowelasowi, ale dzięki Krystynie została "uratowana".
A co ze spółką Grzybowej i Tośka, wyszło to w końcu, czy nie??
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

A, czyli jednak zmienili aktora, co jest nawet dość częste w tym serialu, było już chyba przecież trzech Mateuszów, dwóch Heńków Grzybów, dwóch Romusiów, zmienili też kiedyś aktorkę Natalię Rybicką (jej postać kręciła kiedyś trochę z ks. Arturem), no i nawet był tymczasowy recast Andżeliki Tracz.

A Rafała z tego co zauważyłem gra teraz Jarek Kubiak z "Samego życia", czyli Tomasz Błasiak. :)
Awatar użytkownika
Misia

Post autor: Misia »

Ja Plebanie oglądam regularnie.Bardzo lubie ten serial!Cieszy mnie ,ze powrócił ks.Artur :D Fajny jest :zeby:
Team Hunter:)A jak!
Awatar użytkownika
DeaconFan

Obejrzałem sobie wczoraj świąteczne odcinki "Plebanii". :)

I widzę, że tam duża rewolucja! Proboszcz Antoni jest teraz proboszczem w Hrubielowie, ale rozumiem, że jakoś tymczasowo i wróci do Tulczyna? No i jest tam ksiądz Artur, który znowu jest takim trochę czarnym charakterem. :twisted: Widać, że źle traktuje tego kościelnego i jego rodzinę, jaki był oburzony tą wigilią w ich towarzystwie. :roll: Fajna scena, jak potem niby miał jechać na wigilię do przyjaciół (chciał się wykręcić z tej wigilii z proboszczem), a jednak siedział sam w samochodzie.
No i jasełka. :lol: Jak zawsze coś oryginalnego. Niezbyt mi się podoba ten pomysł. Dobre było jak proboszcz był taki bardziej na luzie w stosunku do tych "raperów". I oni do niego "szacun", "pozdro", "respekt". :lol:

W Tulczynie też ciekawie.
Wątek tej Swiety i Sławka dość ciekawy. Ten urzędnik ich tak nachodził, a potem jak się dowiedział o ciąży to dostał jakichś wyrzutów sumienia. :wink:
No i wigilia na plebanii bez ks. Antoniego. Ale Antek go godnie zastępował. :wink: No i też było trochę ludzi, tylko nie kojarzę tego łysego chłopaka? To jest Mateusz - syn Piotra i Barbary, bo nie jestem pewien? :roll:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Tak, to Mateusz, tylko założył się ze znajomymi, że zetnie głowę na łyso, tak Józefina tłumaczyła. :lol:

W Hrubielowie istna rewolucja, jak Michalina zobaczy te jasełka, to wybuchnie kolejna krucjata. :twisted:
Awatar użytkownika
Damians

Dopiero dzisiaj na powtórce zobaczyłem, że ten łysy to Mateusz :lol:

Antoni został proboszczem w Hrubielowie, żeby unormować sytuację w parafii, po tej aferze ze starym proboszczem, ale nie wiem, o co tam dokładnie chodziło.
A ksiądz Antek jest tymczasowym proboszczem w Tulczynie.

Watek Swiety i fizyka fajnie rozegrany, teraz pewno mamy przerwę z nimi na kilka miesięcy.
DeaconFan pisze:Widać, że źle traktuje tego kościelnego i jego rodzinę, jaki był oburzony tą wigilią w ich towarzystwie. :roll:
A co się będzie bratał z plebsem :mrgreen:
A ten syn tych ludzi, to był Bartek Obuchowicz :D
Awatar użytkownika
Damians

Ostatnio mamy wątek mający na celu pokazanie, jaki to hazard jest zły i chyba poprzez to, jaka to Platforma i jej afera są złe :mrgreen: :twisted:

Facet jest uzależniony od jednorękich bandytów, kiedyś był szanowanym inżynierem, a teraz się stacza, wyłudza pieniądze, kradnie...

Świetnym pomysłem było stworzenie tego domu handlowego, teraz mamy jeden wątek na drugim tam :mrgreen:

I podobnie, jak cztery lata temu przed wyborami w Plebanii też było wielkie poruszenie i poruszano ten wątek, podobnie i teraz będzie bitwa o burmistrza Hrubielowa.
Taki Owaki

Post autor: Taki Owaki »

Musieli szybko napisać scenariusz i nakręcić te sceny. Wiem, że odcinki kręcone są "na bieżąco", ale ta afera nie wybuchła chyba tak dawno, więc trudno byłoby im tak szybko się do tego ustosunkować.
A może mają gotowe scenariusze na wszystkie możliwe wydarzenia, typu śmierć papieża, wybuch wulkanu, zamach na prezydenta, afera antykościelna itp.? Przypominam sobie, że dzień lub dwa po śmierci Jana Pawła II babcia Józia o tym mówiła (choć mogę się mylić, dawno to było). Wychodziłoby na to, że gdy zdarza się coś ważniejszego, szybko kręcą sceny które trafiają do najnowszego odcinka.

I mam pytanie do Was, może ktoś o tym pisał, ale nie zauważyłem:
Słyszałem, że TVP zamierza ściągnąć Plebanię z anteny z powodu wysokich kosztów. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Damians

Nie, to bzdura wyssana z brudnego, masońskiego palca.

Sceny są kręcone z jakimś trzytygodniowym wyprzedzeniem, a scenariusze pisane ( tutaj się domyślam ) z najwyżej trzymiesięcznym. Może scenarzysci mają jakiś roczny plan, jak ukierunkowywać poszczególne postacie, jakie wątki chcieliby poruszyć, ale musi być on bardzo ogólny. Po prostu prostu bieżące wydarzenia kształtują wątki ( kiedy panowała epidemia grypy, to np. Michał w klanie też miał grypę ).
Afera hazardowa wybuchła kilka miesięcy temu, więc scenarzyści spokojnie mogli zostać nią "zainspirowani" i w styczniu zaczęli kręcić ten wątek. A być może jakieś "tajne siły" podsunęły scenarzystom ten pomysł, żeby przedstawić hazard i jednorękich bandytów, jako wielkie zło, a ludzi z tym związanych, jako grupę trzymającą władzę :lol:

Zakończył się wątek tego faceta, który nie chciał płacić alimentów i już rozpoczął się kolejny - tego księdza, któremu biskup przerwał karierę. A ten chłopak grający księdza grał chyba wcześniej w Klanie i M jak miłość - przyjaciel Zduńskich, kręcił z Cichopkową i Muchą, miał bogatego ojca i chyba narzeczona Daniela z Klanu - Ania Janocha grała jego siostrę, tak go kojarzę.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

W Plebanii ostatnio coraz lepiej, fajnie, że tak często pojawiają się nowe i ciekawe postacie, bo dzięki temu serial nabrał tempa :D
Teraz mamy aż 3 księży, proboszcza, Artura i Marka - czekam na dalsze wątki z tym nowym, mam nadzieję, że nie odejdzie po paru odcinkach :wink:
Tracz jak zwykle super, oby więcej :twisted:
Jak widzę Iwonę to czuje obrzydzenie, ta kobieta ma w sobie coś co mnie odpycha ::kwasny::
Awatar użytkownika
Damians

Taki Owaki pisze:Musieli szybko napisać scenariusz i nakręcić te sceny. Wiem, że odcinki kręcone są "na bieżąco", ale ta afera nie wybuchła chyba tak dawno, więc trudno byłoby im tak szybko się do tego ustosunkować.
Możemy bardzo dokładnie obliczyć, z jakim wyprzedzeniem są kręcone sceny.
16 lutego zostaną nakręcone pierwsze sceny z Agą Włodarczyk, zobaczymy kiedy wyemitują pierwszy odcinek z nią, odejmiemy i będzie :P

Mecenas Śliwiński już ma kolejną sprawę. Już sobie wyobrażam, jak osiłki Tracza porywają tego faceta, co pobił dzisiaj Mateusza i każą mu wszytskich przeprosić :lol:
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Agnieszka Włodarczyk wraca do Plebani :D
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Widzieliście dzisiejszą Plebanię :D
Właśnie dla takich scen warto jest oglądać ten serial - raz na jakiś czas naprawdę się postarają :D
Scena drogi krzyżowej zmontowna z Makowskimi i księdzem Arturem była cudowna :serce:
Montaż był cudowny, naprawdę gratulację dla montażystów :: bow ::
Awatar użytkownika
DeaconFan

Trochę oglądałem dzisiejszy odcinek. Faktycznie, genialnie zmontowali te sceny z tymi młodymi raperami i z tymi ludźmi, policją i ks Arturem (nie orientuję się bliżej o co chodzi w tym wątku, bo ostatnio nie śledzę w ogóle "Plebanii"). Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem. Zawsze sądziłem, że z tych stałych seriali TVP1 "Plebania" zdecydowanie przebija pod każdym względem "Klan". :D
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Damians

Plebania zdecydowanie pod wieloma względami przebija wszystkie polskie seriale.

Dzisiejszy odcinek, zresztą, jak większość świątecznych, taki mistyczny :D Te przejścia między senami rzeczywiście genialne.

A ostatnio wróciła Agnieszka Włodarczyk i od razu miała bardzo fajne akcje. Miała różne retrospekcje, między innymi, jak była asystentką Tracza i uratowała Ibisza przed oszukaniem go przez Tracza.
A teraz Tracz coś znowu kombinuje.

A i z fajnych scen, to tango Krystyny w tych czerwonych szpilkach z Rafałem :D
ODPOWIEDZ