Plebania

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Primok

Post autor: Primok »

Abec pisze:Aktor jest niewidomy i jest pianistą, nazywa się Patryk Matwiejczuk.

Tak mi się właśnie wydawało, bo normalny aktor nie mógłby tak dobrze zagrać :wink: .
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Ostatnio mamy misyjny wątek - wątek Białorusi.
Karolina już dawno zakochała się w Jance, chłopaku z Białorusi, którego ojciec jest jakąś ważną szychą na Białorusi. Teraz wrócili do tego wątku.
Jego ojciec wypomniał między innymi, że polska telewizja opłacana z abonamentów propaguje niedobre dla Białorusi hasła i podburza ich porządek... I jak tu nie płacić abonamentu?? :lol: Czekam jeszcze tylko na scenę, jak Krystyna z Klanu, jako przedstawicielka polskiej inteligencji z uśmiechem pójdzie zapłacić abonament na rok z góry ::loll::

Widzieliśmy też prawdziwą defiladę z okazji wczorajszego święta ( rewelacyjne seny rodem z zachodu, właśnie tego mi brakuje w innym polskich serialach ) a także zasady jakie panują na Białorusi.
Pijaki z gospody doszli do wniosku, że jednak teraz jest lepiej niż było za komuny, ale to nie przeszkadzało w Święto Pracy paradować im z czerwona flagą i śpiewać radzieckie pieśni ::loll::

Wątek z tym upośledzonym dzieckiem też taki życiowy, pokazujący ludzką krzywdę - ale dzięki Maćkowi z Klanu znamy już taki przypadek...

Krysia i głupia Jolka dalej idą do tej Częstochowy ::loll:: Jolka jest rewelacyjna, nikt jej nie lubi, a ona wszędzie się pcha, nawet wyznała miłość proboszczowi ::loll:: Mam nadzieję, że po Częstochowie dadzą jej jakiś większy wątek. I nie ukrywam, że chciałbym też zobaczyć prawdziwe sceny z Częstochowy, mam nadzieję, że nam je pokażą...

Tymczasem Grzybowa, pomiędzy liczeniem pieniędzy z tacy a plotkowaniem o tym, że Krystyna uciekła gdzieś z kochankiem zagranicę, znalazła czas na flirtowanie z piekarzem z lat szkolnych, który wiadomo jak ją odnalazł... ::loll:: Chciałbym, żeby zaszalała i żeby to wreszcie ona zdradziła Grzyba.

A propos piekarza, to z nim również mamy życiowy wątek. Chce stary chleb oddawać ubogim, ale prawo mu nie pozwala... I kombinują z proboszczem na lewo...

Powstaje tez ciekawy wątek z ośrodkiem zdrowia. Blumental i Basia chcą otworzyć swój ośrodek, aby pomagać ludziom, wspiera ich Józek łamiąc przy tym prawo ( "zdrowie ważniejsze, niż jakieś przepisy!" ), a ta ruda doktor ze swoim mężem są wściekli ( oni tam robią rożne machlojki w ośrodku ) i teraz kombinują jak nie dopuścić do powstania tego nowego ośrodka.

W Plebanii jest teraz dużo ciekawych wątków i naprawdę dobre sceny. W połowie czerwca ( czyli pewno w ostatnim odcinku sezonu ) ma być ślub Karoliny i Janki ( Kościelny, mimo że on jest niewierzący ), ale jego ojciec wysyła właśnie z Białorusi tajnych agentów KGB, którzy mają podstępem porwać Janke i przewieźć na Białoruś, gdzie zabiorą mu paszport i już do końca życia nie wypuszczą.
Jestem ciekawy, jak zakończą ten wątek. Wyobrażam sobie scenę, jak Janka zostaje wywożony na Białoruś, a Karolina w sukni ślubnej i w welonie go zatrzymuje, jest cała akcja policji i wszystko kończy się dobrze. Mam nadzieję, że właśnie tak się stanie.

Zaletą Plebani jest to, że wątki są bardzo szybkie, nie są ciągnięte wiekami jak w MNS.
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ten wątek z przekrętami w ośrodku zdrowia i czarnym księdzem z synkiem to teraz moje ulubione. W sumie to żaden wątek mnie teraz nie nudzi! :D Plebania trzyma poziom i ciągle zaskakuje! Jest też na czasie, nawet bardziej niż Klan np. w poniedziałkowym odcinku w gospodzie wszyscy byli załamani niedzielną przegraną naszych piłkarzy... :mrgreen:
Przywołuję temat, bo jest o czym rozmawiać!
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Damians

Faktycznie, z tym przegranym niedzielnym meczem, to bardzo mnie zaskoczyli ::rad::

Odcinki z ostatniego tygodnia były bardzo fajne ::rad::
Przede wszystkim retrospekcje - Irki i Jurka o ich związku, małżeństwie. Mam nadzieję, że o wakacjach Irka już wyjdzie z tego ośrodka i Tośki z powrotem się zejdą. Zabawne były te sceny, jak ta ćpunka chciała uwieść Jurka i skończyła do wody ::loll::
Borosiukowa też miała fajne wspomnienia. Wspominała suknie, jakie szyła na tulczyńskie śluby. Przypomniano nam wszystkie śluby, jakie miały miejsce w serialu, o ile dobrze pamiętam, było ich chyba z dziesięć. Bardzo pozytywne zaskoczenie ::rad::
I śmieszna sytuacja z Basią, która przymierzyła swoją suknie i ta pękła ::loll::

Ślub Karoliny i Janki bardzo ładny. Komentarze Grzybowej wyrywały ::loll::
Jestem ciekawy, co dalej z tym chłopakiem, w końcu ci z KGB zabrali mu paszport...
Kiedy na końcu podniósł skute kajdankami ręce mieliśmy jasne przesłanie Plebani - dobro zawsze zwycięża zło :zeby: ::rad::

Podsumowując ten sezon Plebani, to był on bardzo udany.
Wiele ciekawych i zaskakujących wątków - z Agą Włodarczyk, Ibiszem, Tyńcem, Katarzyną Żak. A także ze starymi bohaterami: Traczem, Grzybową, Krystyną, Zbyszkiem, Irką, Osą oraz z całkiem nowymi: głupią Jolką, czarnym księdzem z dzieckiem, niewidomym chłopcem, lekarzami-oszustami...

Mieliśmy także wiele aluzji do życia politycznego, społecznego, kulturalnego...

Plebania jest obecnie najlepszym polskim serialem, z najciekawszymi i najróżniejszymi watkami. Śmiało mogę powiedzieć, że najbardziej spełnia także "misję publiczną"
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

[quote="Damians"
Ślub Karoliny i Janki bardzo ładny. Komentarze Grzybowej wyrywały ::loll::
[/quote]

Damians, zaintrygowało mnie to zdanie. Nie oglądam "Plebanii" - widziałem tylko kilka odcinków, stąd to moje pytanie. Czyżby w tym erialu ślub wzięły dwie kobiety. Czy sęk tkwi w imieniu "Janki". Może to imię ma inną końcówkę, stąd ta odmiana? :D
Awatar użytkownika
Damians

Widzisz Dawidku, od przyszłego sezonu powinieneś zacząć oglądać Plebanie. Tam się dzieją takie cuda ::chytry:: ::loll:: ::jezyk::

Dobrze odmieniłem - ślub Karoliny i Janki. Tylko że Janka to jest chłopak, a mianowicie Białorusin, ateista :wink:
Dzięki niemu widzowie zobaczyli, jak wygląda współczesna Białoruś, służby KGB, a nawet defilady z okazji Święta Pracy :wink:

Dawidku, początkowo pół Tulczyna myślało tak samo jak Ty ::jezyk:: Ludzie łapali się za głowę słysząc, że Karolinka bierze ślub z Janką ::cojest::

[ Dodano: 2008-08-18, 15:25 ]
[shadow=black]Spoilery plebaniowe ::jezyk::
- Karolina z Janką wyjeżdżają na Białoruś ( a Ula Dębska będzie grała w Pierwszej Miłości )
- wraca Mateusz, będzie grał go inny aktor,
- zjawia się Wiki z paczką znajomych i powstanie nowy, oryginalny wątek młodzieżowy. Oznacza to dużo Agi Włodarczyk we wrześniu ::rad:: [/shadow]
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Wiele nowych postaci wprowadziło taką młodzieżową atmosferę.
Ciągle zmieniają Mateusza, tak że w końcu nie wiadomo kto jest kto :P
Fajny ten synek Mulaka :zeby:
On musi tu robić porządki i zrobił ::rad:: Gratulacje ::krzyw::
Awatar użytkownika
Damians

Faktycznie, zawsze są fajne "akcje" z takimi dziećmi. "Keczup czy musztarda?!" :zeby: :zeby: ::loll::

Ten Mateusz to jest ten sam aktor, co grał tego magistra w "Klanie", który kochał się w Kindze. Tyle tylko, że jest całkowicie inaczej ucharakteryzowany i wygląda o wiele lepiej niż w Klanie.

Ogólnie taki nowy watek młodzieżowy + Aga Włodarczyk zapowiada się świetnie ::rad::
Jak Aga włączyła radio już myślałem, że usłyszymy jakąś jej piosenkę :lol: ::jezyk::
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Plebania jak zwykle nie zawiodła! ::rad::

Jak przeczytałem pod koniec wakacji streszczenia na nowe odcinki, to nie spodobał mi się ten wątek młodzieżowy. Jednak po obejrzeniu tych odcinków muszę powiedzieć, że wątek Wiki + spółka jest świetny! Koleś od Stefana wymiata! ::rad:: ::cojest::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Goku

Post autor: Goku »

Awatar użytkownika
kubeczek

Post autor: kubeczek »

Ale wielka sensacja ::plask wczolo: Przecież i tak ten kto by chciał te tabletki mieć nie znając nazwy opisałby je w aptece i by mu farmaceutka dała :roll: A tak poza tym "Plebanię" oglądam sporadycznie,ale jak już oglądam(być może powtórki) to najbardziej ciekawii mnie wątek z tą Sylwią jej starym mężem i jego matką,która tej Sylwii nie lubi :) Jak to teraz z tym wątkiem jest,czy może już się skończył :?: O ile się nie mylę chodzi o rodzinę Mulaków czy jakoś tak?Będę wdzięczny jak ktoś mi odpowie :: bow ::
Awatar użytkownika
Damians

Dzisiejszy odcinek Plebanii był rewelacyjny.
A najlepsze jest to, że akcje i wątki nie ciągną się w nieskończoność, tylko wszystko wyjaśnia się w przeciągu kilku odcinków.
I tak na początku tygodnia dowiedzieliśmy się, że Zenek za wycinkę drzew otrzymał karę 800 tys. zł :!:
Wczoraj wykupił polisę na życie na tę kwotę i dzisiaj chciał wjechać pod pociąg, aby jego żona mogła spłacić dług.
I mieliśmy świetną akcję, pociąg już jedzie ( w troszkę zwolnionym tempie ), Zenek odpala auto już rusza pod pociąg, ale do auta wskakują bandyci zza drzewa chcąc ukraść mu samochód!! Pociąg przejechał a oni i trzymają nóż na jego gardle i każą wysiadać, albo go zabiją a on ten jeszcze ten nóż dociska, także prawi przecięli mu gardło, ale w zamieszaniu nóż wypada, a Zenek odpala samochód, rusza z całą prędkością na ulicę i jedzie chcąc się zabić, przy okazji krzyczy do tych bandziorów, że skoro oni chcieli go zabić, to teraz zapłacą za to! Widzimy pędzący samochód w lekko zwolnionym tempie, który mija radiowóz, jest jeszcze chwila pościgu i Zenek jednak się zatrzymał, uściskał zonę i wszystko skończyło się dobrze ::rad:: :zeby: Ale akcja była świetna, podobnie jak sam pomysł.

A poza tym, to ostatnio świetny wątek z Grzybową i jej Matką Boską Choniatycką, z której chce uczynić ona drugą Czarną Madonnę, a z Tulczyna chce utworzyć drugą Jasną Górę ::rad::

Irka i Jurek już się zeszli, ale przedtem zdążył się jeszcze pobić, a jutro, jak widzieliśmy w zapowiedziach odnawiają przysięgę małżeńską ::rad::

Wiki z młodzieżą urządzają się w starym młynie, po wysłaniu pana Batury na Syberię.

I ostatnio mieliśmy też świetne retrospekcje z Romusiem, była msza święta za niego, w artykule Borosiukowa opowiedziała historię Romusia i dzieci uznały ją za gwiazdę i chciałby jej autograf, tak jak mają autograf Mandaryny :zeby: ::loll:: :zeby:
I myślą nad jakimś oryginalnym pomnikiem dla Romusia.

[ Dodano: 2008-10-17, 23:52 ]
Ostatnio w napisach końcowych Plebanii pojawia się napis "Dziękujemy za współpracę NBP" i logo NBP.

Nie wiedziałem o co chodziło, a dzisiaj sprawa się wyjaśniła: http://film.wp.pl/idGallery,3801,name,O ... &_ticrsn=5

Ten wątek pieniężny jest dosyć rozbudowany, a gra w nim m.in. Joanna Kurowska.
Awatar użytkownika
Mareczek

Plebania była dzisiaj w "Wiadomościach" :mrgreen:
Mówili o tym jak w serialu poruszany był wątek z pieniędzmi, oszczędzaniem, zakładaniem kont bankowych itp.
Pokazali kilka scen jak w kuchni suszyli pieniądze, a potem scenę jak ta babcia zakłada konto :P
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Teraz są bardzo ciekawe odcinki Plebanii !! :D Jest dużo Tracza, mojego ulubionego, gloryfikowanego wręcz bohatera. :mrgreen: ::jezyk:: Tracz i jego manipulacje głosami członków rady gminy ws głosowania odnośnie wniosku Walencika o odstąpienie od kary administracyjnej. Świetne, jak sobie przywieszał zdjęcia poszczególnych "pionków" na ścianie. :zeby: Niesamowita gra i manipulacja !! Jak np. zostawił swoją torbę, gdzie umieścił wcześniej dyktafon, by nagrać ćwierkanie Żabci z jej żigolakiem. ::loll:: Ciekawe, po co mu były te róże. A no wiemy po co. ::loll:: Karol Śliwiński to najsłabsze ogniwo misternego planu Tracza. Poszedł do wójta i zaczął stosować te swoje typowe dla niego przechwałki, jaką to on polityczną opozycję nie stworzy i jak to jego duch nie wpłynie na całość rady gminy. Karol był w szpitalu psychiatrycznym. Dlaczego tam trafił? W jakich okolicznościach? Ktoś wie? Mnie to umknęło. Ostatnie jego wątki to pamiętam m.in spowodowanie wypadku, ucieczka z miejsca wypadku, potem zniszczenie notesu mechanika jego samochodu zniszczonego, jeszcze pomoc finansowa matce chcącej operować swoje dziecko...Hmm.
Śleboda przewodniczącym rady gminy. ::loll:: Nie wiem jak to jest w aspekcie prawnym (musiałbym się wczytać w ustawę o samorządzie gminnym), ale zastanawia mnie, jak to jest, że rada gminy na sesjach mogła normalnie funkcjonować, skoro nie uczestniczyli wszyscy jej członkowie? Tutaj wyżej wspomniany Śliwiński. Hmm, chyba wymagana zwykła większość, to quorum. A już sam sobie odpowiedziałem! :D Tak jak w parlamencie - tam quorum 230 posłów.
Wracając do Tracza - boję się, że jego misterny plan znów spali na panewce. A nie chciałbym tego. A scenarzyści dość często niestety tak robią. Żeby pokazać,że dobro zawsze wygrywa. ::kwasny:: No ciekawe, ciekawe.

A ostatnio mi się śniło, jak spotkałem Dariusza Kowalskiego, odgrywającego postać Tracza i dał mi on autograf!! :D
If you can't beat them, join them...
Awatar użytkownika
Mareczek

Na 100% głupi Walencik wygra ::kwasny::
To mnie zawsze w Plebanii denerwuje, bo nikogo nie obchodzi że Walencik to ham i głupek.
Wyciął drzewa - ok, ale czy musi na każdego rzucać się z pięściami.
A jeszcze bardziej głupie jest to że wszyscy mówią że on jest niewinny ::plask wczolo:
Wszystkie ciekawe sceny z Traczem zawsze skończą się tak samo ::kwasny::
ODPOWIEDZ