Ryan Lavery
Ryan Lavery
Soap opery z innych państw

Post autor: Ryan Lavery »

Skoro już jesteśmy w temacie innych seriali, poruszę temat innych oper mydlanych.. W zasadzie większość z nas miała styczność głównie z amerykańskimi produkcjami tego typu. "Sunset Beach", "Pokolenia", "Żar mlodości","B&B"... A czy ktoś z Was ogląda bądź oglądał "mydlanki" z innych państw. Nie mam tu na myśli naszego "Klanu" bądź "Plebanii" ponieważ ciężko nazwać jes mydlanymi operami... Ja swego czasu oglądałem i wciąż śledzęw internecie francuski serial "Sous le soleil" (tłum. Saint Tropez). Cieszy się on ogromną popularnością, nakręcono już prawie 400 odcinków... Pamiętacie go z TELE 5? Zerkam też (jak już kiedyś wspomniałem) na brytyjski serial "EastEnders". Pamiętam, ze kiedyś emitowała go TVP3 wraz z "Coronation street" również brytyjska produkcja. Z łezką w oku wspominam też australijski "Powrót do Edenu"... Nigdy natomiast nie widziałem niemieckich seriali obyczajowych... a wiem, ze jest ich sporo... W każdym razie po lekturze "Sunset Beach", "EastEnders" i "Sous le soleil" stwierdzam, że mimo, że bliskie gatunkiem wszystkie produkcje ukazują inne realia, inne sytuacje... ale wszystkie mają coś w sobie.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Post autor: Boldfanka »

Tak, Powrót do Edenu był bardzo interesujący.
Pamiętam, ze wtedy wszystkie dziewczyny, łącznie ze mną strzygły się na fryzurę prezentowaną przez głowną bohaterkę. Boże, zapomniałam jak Ona miała na imię? Była to świetna rola i wspaniała aktorka, Aktorka miała chyba na imię Rebecca.
Kto mi to przypomni?
Mam zapchaną pamięć na moim komputarze mózgowym wielką ilością przepisów prawnych i ustaw.. Juz nie wyrabiam :idea: :roll:
Chyba muszę trochę odpocząc :cry:

Post autor: Adex-fan Brooke »

"Powrotu do Edenu" znam niestety tylko fragmenty, czołówkę, mniej-więcej treść. Jakoś nie chciało mi się go oglądać, ale może jakby teraz znowu powtózyli...wydaje się że to ciekawy serial. Może B@r tutaj go przybliży ? Mi już raz o nim udzielił informacji i video jako iż lubi ten serial.
Jeszcze był taki serial na Polsacie,którego u nas nie dano wszystkich odcinków, bo chyba nadal to kręcą od lat -"Sąsiedzi" - występowała tam Kylie Minogue.
Niemieckich seriali nie oglądałem, ale wiem że mają jakiś taki od lat "Dobre czasy,złe czasy"chyba na RTL a Czesi mają na Primie "Rodzinne więzy". Wg mnie żadne nie są tak udane jako te USA. :)
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Dla przypomnienia opis serialu:

Stephanie Harper posiada wszystko o czym można marzyć: młodość, bogactwo i kochanego męża. Jednak jej mąż zakochuje się w innej i postanawia podjąć próbę zamordowania żony. Stephanie jednak zostaje uratowana i pod przybranym nazwiskiem wraca by zemścić się na swoim mężu i odebrać wszystko co do niej należało.
Historia wielkiej miłości i namiętności dwóch kobiet do tego samego mężczyzny. Piękna i bogata Stephanie jest jego żoną. Stephanie to osoba wyjątkowo wrażliwa, która daleka jest od posługiwania się podstępem. Sama też nie podejrzewa, że ktoś mógł wobec niej żywić niecne zamiary. Mąż Stephanie, Greg, jest bardzo przystojny, wysportowany i niezwykle zmanierowany. Najlepsza przyjaciółka Stephanie, Jilly, uwodzi go bez trudu. Wkrótce jednak okazuje się, że to Greg jest dominującą osobowością w związku z Jilly. Kochankowie wspólnie układają plan zamordowania Stephanie i choć dopracowują go w najdrobniejszych szczegółach, próba zabójstwa nie udaje się. Skazana przez nich na okrutną śmierć Stephanie zostaje uratowana. Przez wiele miesięcy lekarze poddają kobietę licznym zabiegom, a dzięki operacjom plastycznym odtwarzają jej zniszczoną twarz. Po tych przeżyciach Stephanie powraca do zdrowia i do życia nie tylko z nowym obliczem, ale i pod zmienionym nazwiskiem. Teraz nazywa się Tara Welles i jest odnoszącą sukcesy projektantką mody. W jej życiu wszystko zaczyna układać się pomyślnie, jest piękna, bogata i kochana, mimo to nie opuszcza jej pragnienie zemsty na ludziach, którym bezgranicznie ufała i którzy ją zdradzili. Stephanie vel Tara chce, aby sprawiedliwości stało się zadość, pragnie zobaczyć Grega martwego, a Jilly w więzieniu.
Chirurg dr. Dan Marshall mówi dzieciom Stephanie prawdę o ich matce i razem jadą do Edenu. Jilly informuje Grega, że wie o jego romansie z Tarą. Wreszcie Stephanie wyznaje mężowi i kuzynce, kim jest. Greg próbuje zamordować obie kobiety. Jilly śmiertelnie go rani. Na miejscu pojawia się policja...Dan odkrywa, kim naprawdę jest Tara Welles. Od szefowej agencji modelek dowiaduje się o jej romansie z Gregiem. Tara namawia Grega, by zabrał ją do Edenu. Zarządzająca Edenem stara Katie domyśla się prawdziwej tożsamości Tary. Jilly grozi Gregowi wyjawieniem prawdy o wypadku Stephanie, ale on ją brutalnie odtrąca. Nocą widzi rywalkę w ramionach ukochanego.

Zawsze rolę Stephanie grała Rebecca Gilling.
W pierwszym odcinku ją specjalnie ucharakteryzowali na taką szarą gęś. W rzeczywistości Rebecca wyglądała tak, jak będzie wyglądała Stephanie po operacji plastycznej. Po tej operacji Stephanie celowo będzie się podawała za Tarę Wells, aby dokonać zemsty.
Rolę Jilly grały dwie aktorki-w pierwszej serii Jilly grała Wendy Hughes, a w drugiej Peta Toppano

Moge wam dać jakies videa,zdjęcia jakoby posiadam każdy odcinek :D

Post autor: livy »

Trochę już czasu minęło odkąd prawie wszyscy emocjonowali się tym serialem, to był chyba drugi po Niewolnicy Isaurze co przyciągał tylu widzów. B@r z chęcią obejrzę videa.

Post autor: Ireth »

A ja pamiętam stare "dobre" czasy dla seriali meskykańskich,wenezuelskich itp.W podstawówce oglądałam niejaką "Marie" i "Manuele" z tą samą aktorką zresztą :mrgreen:.czy ktoś jeszcze pamięta te seriale?

Post autor: Boldfanka »

Dzięki B@r za przypomnienie . Też chętnie obejrzałabym video z tego serialu.
A swoją drogą to Ty masz ogromnie wielką filmotekę - chyba zajmuje dużo miejsca.
Pewnie masz to precyzyjnie skatalogowane :shock:

Ireth ja wiem o czym mowa seriale z stacji Polonia 1 z Grecia Colmenares "Maria", "Manuela", "Zbuntowana" - ale nie oglądałem ich :mrgreen:
i jeszcze te co chyba nadal powtarzają z Andreą Del Boca - "Stellina", "Celeste" i na Polsat 2 była "Antonella" -to wyjątkowo tylko poznałem. Natomiast na Tvn królowały potem (i przyćmiły amerykańskie seriale wtedy :evil: )"Esmeralda", "Paulina", "Rosalinda", "Nigdy cię nie zapomnę" - we wszystkich tych podobnych do siebie telenowelach zawsze trochę podobała mi się muzyka z czołówki w "Rosalindzie" właściwie najciekawsza bo dynamiczna śpiewana przez główną bohaterkę graną przez Thalię. O dziwo "Zbuntowany anioł" z Polsatu z Natalią Oreiro w Polsce tak jak w Czechach też się spodobał. Polsat 2 dawał jeszcze taki serial "Tajemnice piasków" też z interesującą pioseneczką :mrgreen:
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Boldfanko, owszem :mrgreen: Moja filmoteka jest bogata w filmy i seriale. Mam taką wielką komodę :roll:

To czas na filmiki

Czołówka z 1 odcinka
Obrazek
http://rapidshare.de/files/5645799/Return1.wmv.html

Ślub Stephanie i Grega. Warto zaznaczyć,że Greg biorąć ślub nie kochał Stephanie. On kochał tylko jej pieniądzę i majątek.

Obrazek
http://rapidshare.de/files/5646120/Retu ... n.wmv.html

Greg wrzuca Stephanie wprost na aligatora. Jilly(najlepsza przyjaciółka Stephanie)jest świadkiem tego zdarzenia. Wszystko wygląda na to,że aligator zabił Stephanie.

Obrazek
http://rapidshare.de/files/5646360/Step ... r.wmv.html

(Jednak jak wiemy Stephanie przeżyje, pomoże jej miejscowy lekarz, który zrobi jej operację plastyczną i Stephanie będzie wyglądała zupełnie inaczej. Będzie bardzo atrakcyjną kobietą i zostanie modelką. Będzie podawała się za Tarę Wells. Najlepsze jest to,że Greg zakocha się w Tarze nie wiedząc,że to jest Stephanie. Stephanie to świetnie wykorzysta. Rozkocha w sobie Grega,żeby się na nim zemścić.)

Wkróce kolejne videa z Powrotu do Edenu :wink:

Post autor: wiwi »

A ja oglądałam Fiorellę z cudowną Angie Cepedą (ech, obejrzałabym to sobie raz jeszcze:)), Gorzkie Dziedzictwo, do pewnego czasu Zbuntowanego Anioła. Uwielbiałam też Po prostu miłość (nie jestem pewna co do tytułu, główne bohaterki - matkę i córkę grały matka i córka w prawdziwym życiu). Był jeszcze taki serial, który również mi się podobał; niestety nie pamiętam tytułu, ale głównymi bohaterkami były 3 siostry a ich ojciec chyba stracił pamięć (kojarzy mi się, że tytuł miał coś wspólnego z tą utraconą pamięcią, bynajmniej nie była to Amnezja ;)) Oglądał ktoś z Was którąkolwiek z tych telenowel?

Jedyny jeszcze zwariowany serial jaki oglądałem i który lubiłem bo było w nim bardzo dużo akcji, intryg, humoru to "Zakazana miłość" -która była po godzinie 13 we wtorki kilka lat temu na Tvp2 - i niestety nigdy już nie było powtórki. A może ktoś tez to oglądał? Irene,Herman,Carlos i zła do szpiku kości Yarima...

Post autor: mailo »

tak Adex ja to pamietam jak przez mgłe. Ta Irene była chyba jednoczesnie zakochana w ojcu i synu. ten ojciec to byl chyba herman (taki z wasami). A Irene i Yarima to ciagle sie lały prawie w kazdym odcinku hahahah.

Post autor: Majkel »

Ja oglądałem Sąsiadów, serial emitowany przez Polsat. Bardzo lubiłem zaglądać na Ramsay-street, tematyka serialu była zdecydowanie bardziej przyziemna w porównaniu np. do BB :mrgreen: Warto dodać, że serial ten emitowany jest do dzisiaj i w tym roku obchodzi dwudziestolecie emisji i ma ponad 4600 odcinków na swoim koncie.

Tak mailo! masz rację o ten serial chodzi -chciałbym aby go powtórzyli, tych bójek to tam była cała masa.

Post autor: Ireth »

Moja babcia oglądała chyba wszystkie możliwe z tych seriali wenezuelskich,które były na polsacie zanim polsat nie przerzucił się na polskie seriale więc w niektórych nieco się orientowałam(jak się pytałam o jedna rzecz babacia mi cały serial opowiadała).Czase im się udało coś fajnego wymyślić,ale i tak były za schematyczne np zawsze główna bohaterka była tak dobra,niewinna,że aż nienaturalne,często była służącą która zakochiwała się w synu swego pracodawcy :mrgreen: .Taka aktorka jak grała w 5 takiech serialach to jaky w jednym ciągle grała :lol: .
ODPOWIEDZ