Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

sharkinator pisze:Rodzeństw się raczej nie rozdziela, to najgorsze co by mogło im się przytrafić.
Rodziela w realnym życiu. Jest wiele takich przypadków rocznie.

Ale to serial... :lol:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

No i tak jak przewidywałem, rozdzielono rodzeństwo, więc ten pomysł ojca Elizy nie ma sensu.

Teraz najbardziej podoba mi się wątek amnezji Agnieszki (w końcu wróciła na pierwszy plan) czy ten chłopak, któremu umarła matka i Zimińscy chcą być jego prawnymi opiekunami oraz Darek i jego ojciec.

Przy odgrzebaniu wątku Kingi łudziłem się, że ona w końcu znajdzie się żywa, ale gdy zapytałem o to aktorkę na Instagramie to odpisała, że nie wraca, a recastu raczej tu nie ma się co spodziewać…
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

B@r pisze:Przy odgrzebaniu wątku Kingi łudziłem się, że ona w końcu znajdzie się żywa, ale gdy zapytałem o to aktorkę na Instagramie to odpisała, że nie wraca, a recastu raczej tu nie ma się co spodziewać…
No niestety - poza "Klanem" chyba wszystkie polskie soap opery boją się tych recastów jak diabeł święconej wody. Pomijam tu sytuacje, gdy bohater kiedyś był nastolatkiem i powraca po latach starszy. Szkoda, bo Kinga z "Na Wspólnej", Paweł Krzyżanowski z "Pierwszej miłości" czy Małgosia z "M jak miłość" powinni w końcu powrócić z nowymi twarzami...
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

Post autor: Danio_100 »

W przypadku Pawła Krzyżanowskiego byłby to już drugi recast xD
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Danio_100 pisze:W przypadku Pawła Krzyżanowskiego byłby to już drugi recast xD
A to wątek o „Pierwszej miłości”, by tylko jedno zdanie nie na temat pisać? :twisted: Oglądasz „Na Wspólnej”? Podziel się swoimi refleksjami o odcinkach, jeśli tak. :D
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Szkoda, że wątek z zanikiem pamięci Agnieszki rozegrał się tak szybko i poszedł w komediową stronę. Podobnie jak z Włodkiem, który został twarzą kampanii zachęcającej do profilaktyki raka prostaty i od razu wszyscy poszli na badania, u Romana znalazła się niepokojąca zmiana, wycięli ją i akcja zamknięta w kilka odcinków. Mogli już z tym Romanem większy postrach posiać i to pociągnąć. Za to dobrze, że Honorata nie ma już swoich wizji, bo to było idiotyczne. ::rad::

Lubię Beatkę, ale też idiotyczne było, że z mężem poprosili jego brata, by był dawcą plemników dla ich dziecka. Jak oni to sobie wyobrażali, że on po tym wszystkim będzie do nich przychodził i udawał, jakby to dziecko było nie jego? Chore, desperacja ma swoje bariery.

Wątek Darka z ojcem i jego popapraną rodzinką nabiera rumieńców, mam nadzieję, że żona Zakościelnego i ich synalek przejadą się jeszczcze na tym robieniu Darkowi koło pióra. Darkowi zależy na ojcu i vice versa.

Pewnie też Baśka się przejedzie na tej pisarce, co ją wcisnęła do redakcji Smolnego, bo przecież do czegoś ten wątek musi prowadzić, a sielanki to z tego nie będzie.

Post autor: sharkinator »

A ja nie lubię tych wątków z nowotworami, no chyba że jest to naprawdę dramatyczne i ktoś umrze. Tu chodziło o profilaktykę. Wątek z Agnieszką rzeczywiście poszedł w stronę komediową, ale mi się podobał dr Heblewski :) Wątki z Darkiem są wyczekiwane przez wszystkich. Na początku się zapowiadało, że ten ojciec to będzie zły, ale fajnie to poprowadzili i teraz wyjdzie na jaw, romans żony Zakościelnego. Synalek też niczego sobie.
Natomiast na razie nie bardzo mi się podoba wątek przeszłości Smolnego, no ale może mnie pozytywnie zaskoczą. Ostatnio dużo Cieślików i tej całej Ity, wraca też Ilona z Maksem.
Chciałbym też więcej Bednarczukowej, już o tym pisałem, ale jej obecność na ekranie zawsze powoduje, że się uśmiecham pod nosem i mam nadzieję, że ja taki nie jestem na co dzień :)
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Obejrzałem wczoraj pierwszy raz od długiego czasu niemal cały odcinek NW.

Z postaci występujących od początku pojawił się tylko Kamil, a tak to same nowsze twarze.
Nie wiem, kim jest dziewczynka domagająca się zwrotu telefonu od nauczycielki, ale gra fajnie. Chociaż ogólnie nie lubię wątków szkolnych w polskich soapkach. Średnio oddają one realia polskiej szkoły.
Podobają mi się postacie grane przez Paulinę Chapko i Michała Mikołajczaka, aczkolwiek mam wrażenie, że ci aktorzy grają wszędzie tak samo (jest to zresztą mój zarzut do wielu polskich młodych aktorów grających w operach mydlanych TVP, Polsatu czy TVN). Chciałbym ich zobaczyć w jakichś naprawdę dramatycznych scenach, gdzie mogliby się szczególnie wykazać.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D

A ja właśnie uważam, że atutem Wspólnej jest to, że mimo upływu lat wciąż występuje stara gwardia, tylko przez to, że aktorów jest tak dużo to pewne wątki znikają na całe tygodnie i miesiące, a później nagle wracają. Na spokojnie idzie kilkanaście wątków równolegle, tylko że pokazują zawsze trzy. Nowych postaci, które zostają na stałe jest bardzo mało. Mikołajczak jako Darek robi furorę wśród fanek, ma coś co przyciąga. Natomiast Elżbieta grana przez Chapko to mi działa na nerwy, zbyt nużąca dla mnie.

Jeśli chodzi o wątki szkolne to akurat je lubię, bo występuje w nich Danka, bardzo ciepła postać, no i jak wiesz coś tam ze szkołą mam też wspólnego :) Swego czasu zerkałem też na serial Szkoła. Niby durnoty, które wydają się mało realne, ale jak sobie pomyślę ile sam widziałem dziwnych akcji jako uczeń czy później jako dorosły to sam mógłbym napisać scenariusz do kilkunastu odcinków :P. Takie rzeczy się dzieją, tylko oczywiście nie tak często, chyba że to jakaś patologiczna szkoła :)
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

DeaconFan pisze:Nie wiem, kim jest dziewczynka domagająca się zwrotu telefonu od nauczycielki, ale gra fajnie.
To córka Tomasza Oświecińskiego - Maja. :)
DeaconFan pisze:Podobają mi się postacie grane przez Paulinę Chapko
OMG, Elka jedna z bardziej irytujących postaci w tym serialu ever.
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Nieco inna sytuacja - w porównaniu z decyzjami dotyczącymi aktorów z "GH" - związana z Covid-19 pojawiła się także u nas, aktor z "Na Wspólnej" został odsunięty, bo nie chciał poddać się testowi na koronawirusa: https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... sa/hv53qnv .

Post autor: Tkk_Bolly »

Ostatnio wracam do seriali z czasów młodości, więc również też do Na Wspólnej, zostaje sentyment.

Z bieżących wątków to najciekawsze, że Nicole zaczyna mieszać w życiu Marty i Mikołaja.Zdążyła już mu na nowo wyznać miłość, a ich wspólny syn być może jest ofiarą przemocy domowej. Maria Niklińska jest świetna w tej roli.

Oczywiście jak wspomniał w tym wątku sharkinator stara gwardia występuje niemal w całości :shock: Nowych postaci też jest mnóstwo i są tacy którzy już wyrastają na moich faworytów jak kultowe Halinka (Kasia Żak) czy Tereska (Izabela Dąbrowska).

Nad partnerkami Igora krąży jakieś fatum, bo kończą w grobie(dawno temu Anka, czy potem Magda, matka jego dziecka), a obecnie nowa partnerka Elżbieta czeka na przeszczep serca.
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Mam zaległe 10 odcinków, to skomentuję wcześniejsze, które ostatnio nadrabiałem.

Doceniam, że scenarzyści cały czas zaskakują, piszą ciekawe wątki. Poza tym plusem tego serialu, że wiele postaci jest od samego początku, lub pierwszych lat emisji serialu.

Bawią mnie jednak zbiegi okoliczności i naciąganie akcji. Np. Basia potrzebuje książki erotycznej, którąopublikuje jej wydawnictwo i Krzysztof pisze ją w kilka dni. Albo Kasia szuka pracy i zostaje zatrudniona w szkole Danki, mimo że nie ma skończonego kursu pedagogicznego, a bez tego nie można nauczać. :lol:

Naciągane jest też to, że Dankę wiecznie od lat nachodzą w domu przeróżni uczniowie. Już widzę jak w realnym życiu tak wszyscy wiedzą, gdzie mieszka ich dyrektorka i chodzą do niej po porady. :lol:

W ostatnich miesiącach ciekawy był wątek z Niną i dzieckiem, które podrzuciła na wycieraczkę Darii i finalnie rodzicami zastępczymi mają zostać Renata i Sławek. Tak samo jak podobał mi się wątek Hebla/Agnieszki i Sylwka. Fajnie, że chłopak się nawrócił. Inne też dają radę.

Zapowiadali, że w tym sezonie będzie nowa czołówka, a ciągle jej nie ma póki co. To już denerwujące patrzeć na postaci, których od dawna nie ma jak Kinga czy Ola, stara Ula, albo na osoby, które były dziećmi, ale już dorosły. Obecny opening jest już aż 8 lat. Z polskich seriali to chyba tylko „Pierwsza miłość" aktualizuje czołówkę w miarę regularnie i „Na dobre i na złe"?
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

To jest niepoważne, że od 8 lat nie chce im się zaktualizować czołówki. Daliby zmieniające się zdjęcia jak w "General Hospital" i byłby spokój. ;)

Z polskich tasiemców oprócz PM i NDiNZ dorzuciłbym jeszcze "M jak miłość" i "Barwy szczęścia". Chyba zaczęli częściej aktualizować te czołówki.

B@r pisze: Albo Kasia szuka pracy i zostaje zatrudniona w szkole Danki, mimo że nie ma skończonego kursu pedagogicznego, a bez tego nie można nauczać. :lol:

Naciągane jest też to, że Dankę wiecznie od lat nachodzą w domu przeróżni uczniowie. Już widzę jak w realnym życiu tak wszyscy wiedzą, gdzie mieszka ich dyrektorka i chodzą do niej po porady. :lol:
Można uczyć bez kursu pedagogicznego lub bez wykształcenia kierunkowego, czasem tak się robi gdy nie ma kogo zatrudnić. :) Ciekawe czy w serialu wiedzieli, że plastyka dopiero 2 lata temu pojawiła się w liceum. Wcześniej pojawiały się też różne gafy (typu lekcje fizyki czy geografii w jeszcze sześcioletniej SP albo tematy lekcji, których nie ma w programie nauczania na danym etapie edukacyjnym), a o tym, że w którymś odcinku na tabliczce była nazwa szkoły z błędem (kropka po nr) już nie chcę wspominać. Lubię wyłapywać takie błędy :lol:
Uwielbiam Dankę i wątki szkolne, ale masz rację, to że ciągle do niej przychodzą uczniowie albo przekochana profesor Bednarczuk jest bardzo nierealistyczne.
Zapowiadali, że w tym sezonie będzie nowa czołówka, a ciągle jej nie ma póki co. To już denerwujące patrzeć na postaci, których od dawna nie ma jak Kinga czy Ola, stara Ula, albo na osoby, które były dziećmi, ale już dorosły. Obecny opening jest już aż 8 lat. Z polskich seriali to chyba tylko „Pierwsza miłość" aktualizuje czołówkę w miarę regularnie i „Na dobre i na złe"?
To już tyle lat? Aż tak wiele to się w tej czołówce nie zmieniło, ba, uważam że jest dobra i wciąż aktualna. Pomimo wielu zdrad główni bohaterowie wciąż są większości razem ze sobą, mało był też odejść z serialu. Na 36 postaci w czołówce nie występuje już tylko 4 (Ola, Dominik - choć mieli gościnne występy oraz Kinga i stara Ula), jak na tak leciwą czołówkę to jest jakiś fenomen! Oczywiście można by dodać Igę, Elę i Julkę, Mikołaja i Ksawerego czy jeszcze kilka postaci, ale w którym serialu w czołówce są wszystkie postaci? W Klanie jest raptem 8. Ja nie chcę zmiany, bo jeszcze nie daj Boże czepią się piosenki Krawczyka, tak jak schrzanili piosenkę końcową.
ODPOWIEDZ