Dawidek pisze:Goku pisze:Poza tym jestem fanem dwóch amerykańskich reality show - RuPaul's Drag Race i Queer Eye. Oba dostępne na Netflixie. Ogląda ktoś?

Nie mam Netflixa, więc ciekawości zapytam, o co chodzi w wymienionych przez Ciebie produkcjach? Kim są bohaterowie programu i jakie są jego główne założenia?
Queer Eye to program, w którym 5 gejów jeździ po bardziej konserwatywnych stanach USA i przeprowadza metamorfozy, ale nie tylko wyglądu, ale właściwie całego życia uczestników. Tan jest odpowiedzialny za ubiór, Bobby za remont domu, Jonathan za fryzurę i pielęgnację, Antoni uczy gotować, a Karamo w teorii jest odpowiedzialny za kulturę, w rzeczywistości pełni rolę kogoś w rodzaju psychologa, który pomaga pracować nad samooceną. W założeniu (i w dawnym programie Queer Eye for the Straight Guy, którego ten jest nową wersją) chodziło o metamorfozy facetów hetero, ale tu są też i kobiety, i osoby nieheteroseksualne. Każdy odcinek opowiada historię przemiany kolejnego uczestnika, zwykle wzruszającą (przy wielu odcinkach zdarzyło mi się popłakać

), a misją programu jest pokazanie, że w gruncie rzeczy więcej nas wszystkich łączy, niż dzieli.
RuPaul's Drag Race to reality show, w którym konkurują ze sobą drag queens. Właściwie jest to połączenie Top Model z Project Runway i Mam Talent, a także kilkoma innymi programami, jako że uczestniczki muszą umieć szyć, zaprezentować to na wybiegu, a także brać udział w różnych konkurencjach np. aktorskich, komediowych czy tanecznych.
Oba te programy stały się w ostatnich latach bardzo popularne w USA (i nie tylko, w przyszłym miesiącu premierę ma brytyjska wersja RuPaul's Drag Race, a istnieje też już tajlandzka, a w planach są kanadyjska i australijska), czego największym dowodem jest to, że i prowadzący Queer Eye, i RuPaul wraz z kilkoma uczestniczkami swojego programu wystąpili kilka miesięcy temu w teledysku Taylor Swift do You Need To Calm Down, a niektóre uczestniczki RuPaul's Drag Race wystąpiły z nią również na tegorocznych nagrodach VMA podczas wykonywania tej piosenki.