wiwi pisze:Jaaa, Thorne przypomniałeś mi "Marię z przedmieścia" i "Marimar"! Też to oglądałam Ach, jak dawno to było... A czy ten serial, o który Ci chodzi to nie jest "Gorzkie dziedzictwo"? Ja oglądałam taki serial na TVP3
Marimar można ściągnąć z e-mule. mi nawet zachowały sie odcinki 94-137 na vhs jak nagrywalem z tvp3
Taaaaaaaaaaaaaaaaak!!!!
Masz rację!! "Gorzkie dziedzictwo",wspaniały serial,aczkolwiek brutalny!! Niesamowita oprawa muzyczna do wielu dramatycznych epizodów!! Posiadasz jakieś info na jego temat??
Niestety Ale mi również bardzo podobał się ten serial. I masz rację był dość brutalny. Pamiętam, że przynajmniej 2 z głownych bohaterek były w przeszłości prostytutkami i spotykało ich przez to wiele przykrości.
Chciałbym wielce,by doszło do wznowienia emisji "Gorzkiego dziedzictwa"...
Bardzo emocjonujące były odcinki,w których ludzie niejakiego...(guru) toczyli batalię z wykonaniem zadania zabicia Jovisny! Oczywiście zakończenie niczego sobie...
Chyba bardziej pasowałby temat telenowele z innych państw niż soap-opery bo raczej wg mnie omawiamy seriale na wzór soap-opery lub tylko podobne
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Telenowela - serial wyprodukowany w Ameryce Łacińskiej, którego osią jest historia miłości dwojga ludzi, zwykle młodych i często pochodzących z różnych warstw społecznych, zmuszonych do pokonania wielu przeszkód, jakie zsyła im los, zanim wreszcie będą mogli być razem. Opowieść ta jest skończona, a kulminacją jest zwykle ślub pary bohaterów. Całość akcji jest podporządkowana wątkowi perypetii miłosnych tej dwójki, a motorem akcji są wielkie namiętności: nienawiść, miłość, poświęcenie, zemsta. Istnieje jasny podział na "dobre" i "złe" postaci, przy czym dobrzy zostaną nagrodzeni, a źli ukarani. Jak w biblijnej przypowieści.
Soap opera - Opera mydlana - typ serialu dla kobiet wymyślony w USA ze scenariuszem "otwartym", czyli akcją dającą się ciągnąć w nieskończoność (czyli dopóki serial ma wysoką oglądalność). Rekordowe soap opery nadawane są przez całe dziesięciolecia, stąd stale pojawiają się w nich nowe wątki i nowe postaci wybijają się na pierwszy plan, a niektóre ważne początkowo - zanikają. Wątki miłosne przeplatają się tu z innymi - historiami zawodowymi, perypetiami majątkowymi, tajemnicami rodzinnymi. Ponieważ nie ma wyraźnego zakończenia fabuły, źli nie zawsze zostają ukarani (np. Alexis z Dynastii).
Co łączy telenowelę z soap operą? Codzienna emisja kolejnego odcinka. Możliwie jak najniższy koszt produkcji - zdjęcia realizowane w zbudowanych w studiu kilku wnętrzach, niewielka ilość zdjęć plenerowych (choć w telenowelach ostatnich lat coraz więcej jest zdjęć w autentycznych wnętrzach i w plenerze). Niemal bieżąca produkcja - dziś nagrywamy, dziś emitujemy (w telenoweli emisja może nastąpić w kilka dni po realizacji).
Czym różni się telenowela od soap opery? Podstawową różnicą jest wyraźny, przewidywalny, ślubny happy end (w telenoweli) lub jego brak (w soap operze). W operze mydlanej centralne miejsce zajmuje zwykle rodzina, a osią akcji są konflikty pomiędzy jej członkami - w telenoweli częściej mamy do czynienia z konfliktem pomiędzy dwoma rodzinami lub dwoma światami (biednych i bogatych), z których pochodzi główna para bohaterów (choć podziały na "dobrych" i "złych" w każdej z tych rodzin także istnieją). W operze mydlanej w np. 416. odcinku pojawi się córka (siostra) bohatera, o której istnieniu nikt, łącznie z nim samym, nie wiedział - w telenoweli raczej będziemy od początku słyszeć o zaginionym dziecku. W operze mydlanej w jedną postać może się po kolei wcielać kilku aktorów, w telenoweli - nie
Super Martin że mnie wyprzedziłeś w podaniu tych informacji! ja dodam tylko jeszcze ten link o soap-operach: http://radi_p.webpark.pl/opera_mydlana.htm -warto się zapoznać jeśli ktoś nie zna informacji z tej stronki
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Ten temat przeznaczony jest na omawianie soap oper z innych państw,lecz zważywszy na fakt,że czysta niewiedza niektórych o różnicy między soap operami,a telenowelami doprowadziła do 'dotknięcia' tej drugiej materii,chciałbym 'wyrzucić'na wierzch taką oto telenowelę,którą obejrzałem,a o której przypomniałem sobie przed chwilą-Anhela. Czy ktoś śledził losy Anheli i innych postaci tego serialu?? (Produkcja meksykańska).
Thorne pisze:Ten temat przeznaczony jest na omawianie soap oper z innych państw,lecz zważywszy na fakt,że czysta niewiedza niektórych o różnicy między soap operami,a telenowelami doprowadziła do 'dotknięcia' tej drugiej materii,chciałbym 'wyrzucić'na wierzch taką oto telenowelę,którą obejrzałem,a o której przypomniałem sobie przed chwilą-Anhela. Czy ktoś śledził losy Anheli i innych postaci tego serialu?? (Produkcja meksykańska).
pisze sie "Angela". świetna tela. mam całą!
ciekawa fabuła.
chęc zemsty głównej bohaterki na Emilii Santianie - kobiecie któa zniszczyła życie jej matce. z czasem widz dowiaduje sie, ze to do konca nie było tak...
Wspaniała piosenka! Piękna czołowa bohaterka! Piękna para! Klasyczne borykanie się z kamieniami na ścieżce do krainy szczęścia! Różnorodność charakterów! Inność w postaci pierwszego związku kobiecej postaci na planie pierwszym! Szokujący koniec tejże telenoweli! Wszystkie te aspekty składają się na moją gloryfikacyjną opinię... Ten serial zapisał się na mym pamięciowym dysku jako jeden z najbardziej sentymentalnych(prawdopodobnie rolę w 'fundamentalizacji' takiegoż osądu odegrał czołówkowy utwór z cudnie akcentowany słowem 'Angela')...
B@r pisze:Ponad 20 odcinków
A sezon I tylko 6.
To wspaniała informacja! Radzę nagrać sobie.
Co ty gadasz B@r. Nie wymądrzaj się tak!Oto prawdziwe informacje, a nie jakieś tam wypociny nie wiem skąd wzięte!
27 września 1983 w Australi został pokazany pierwszy z TRZECH odcinków serialu pt.: "Powrót Do Edenu", licząca w sumie 266 minut praodukcja kosztowała 2,500 000 australijskiej waluty(nie wiem jaka tam jest). Jednen odcinak trwał ok.90 minut (w Polsce podzielono epizody po 45 minut, wiec wyszlo wiecej). Serial jednak dlugo czekał, by zostać zauważonym. W 1986 roku telewizja australijska postanowiła nakręcić sequel do tego serialu. I udało się. Wymitowano 22 odcinki po 60 minut. Serial wyszedł po tym samym tytułem co poprzednio. Akcja toczyła się 7 lat później po wydzarzeniach z peirwszej części. Jednak w chiwli zakończenia pierwszego sezonu, który liczy sobie 22 odcinki, emisja serialu została zakończona, z powodu niskiej oglądalności. Nigdy nie przystąpiono do drugiej serii. Powrót do Edenu liczy oryginalnie 25 odcinków. W polsce prawdopodobnie ok.30.
http://www.bb-magazinie.webpark.pl/
B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!!