Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Post autor: Oleg »

Tkk_Bolly pisze:
Oleg pisze:Aha a w półfnale Polska była dziesiąta (12 punktów od Irlandii i 10 od San Marino; w sumie 42 punkty - dla porównania Grecja 156, a ostatnie San Marino 19), więc oficnajnie była państwem wytypowanym przez jury, z tym, że gdyby nie było jury też by weszła.
No właśnie chyba nie bardzo, bo gdyby jury wytypowało państwo, które uplasowało się za Polską to byśmy chyba nie weszli ::chytry:: Ale jak dobrze słyszeć, że z 10-tego, zawsze byliśmy tuż za 10-tką .
Ale mi chodziło o to, że wg starego, zeszłorocznego systemu też byśmy weszli.
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Oleg pisze:
Tkk_Bolly pisze:
Oleg pisze:Aha a w półfnale Polska była dziesiąta (12 punktów od Irlandii i 10 od San Marino; w sumie 42 punkty - dla porównania Grecja 156, a ostatnie San Marino 19), więc oficnajnie była państwem wytypowanym przez jury, z tym, że gdyby nie było jury też by weszła.
No właśnie chyba nie bardzo, bo gdyby jury wytypowało państwo, które uplasowało się za Polską to byśmy chyba nie weszli ::chytry:: Ale jak dobrze słyszeć, że z 10-tego, zawsze byliśmy tuż za 10-tką .
Ale mi chodziło o to, że wg starego, zeszłorocznego systemu też byśmy weszli.
No tak ::krzyw::

A ciekawy jestem czy się wycofają Czechy... w 2007r. ostatnie miejsce w tym przedostatnie. Czy maja jakiś sens startować . I ta pioseneczka w tym roku ich nie była zła. Można by porównać do Grecji nawet.
Podobno jest możliwość, że za rok usłyszymy Kosowo , to już wogóle będzie masakra z głosowaniem . Nie ogladam wiadomości , ale są też chyba jakieś napięte stosunki między Rosją, a Gruzją, a ta dajerosji 8 pkt jak to ktoś napisał na in nym forum w przeprosinach
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Tomala

Post autor: Tomala »

Na pocieszenie mamy to że na ostatnim miejscu nie jesteśmy sami - z Niemcami i Wielką Brytanią. Bardzo dziwi mnie że Niemcy tak słabo. Ta piosenka była bardzo fajna. Ale to może dlatego że oni podobnie jak Polska nie są jakoś powiązani z żadnym innym krajem. Polska nie ma nic wspólnego z innymi państwami. Nikt poza Polakami nie mówi po Polsku. Żenujące dla mnie jest to że cały Związek Radziecki głosował na Rosję. 12 pkt od Ukrainy. Skandal. Przecież oni ciągle mają jakieś konflikty polityczne. Albo 8 pkt od Gruzji. Ta sama sytuacja. Tak samo cała była Jugosławia wymieniała się głosami. To po co to państwo się rozpadało skoro teraz się tak lubią ::ke:: No i oczywiście Sakndynawia też głosowała na siebie.
Jeśli chodzi o samą muzykę to piosenka Rosji jakoś mi się nie spodobała. Za to baaaaaaardzo podobała mi się piosenka Grecji :serce: Przepiękna. Fajne też były piosenki Niemiec, Szwecji, Izraela i Ukrainy. I podobał mi się chórek z Francji ::loll:: A piosenka Hiszpani to po prostu żenada, żenada i jeszcze raz żenada.
Bardzo lubię komentarze tego Orzeszka. On już przez lata tak się przyzwyczaił że już wie kto ile komu da punktów. Nawet powiedział że to trochę żenujące że ciągle tak samo.
Marisa

Post autor: Marisa »

Isis zaśpiewała bardzo fajnie, piosenka też niczego sobie, no ale cóż, układy polityczne nie pozwoliły nam na wygraną. Piosenka Rosji średnio mi się podobała, Armenia i Grecja były lepsze. Ogólnie dość wysoki poziom w tym roku, prawie wszystkie utwory wpadły mi w ucho ::rad:: Nawet Hiszpania, może nie typowałam jej na wygraną, ale przynajmniej się pośmiałam ::jezyk:: A wokalista przypominał mi Ędwarda Ąckiego :zeby: . Najgorsza według mnie była BiH 8)
Ridge: The only life I have, Brooke, I have with you.

Bridge <3 29.10
www.modanasukces.boo.pl/Forum
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Post autor: Oleg »

Tkk_Bolly pisze:Podobno jest możliwość, że za rok usłyszymy Kosowo , to już wogóle będzie masakra z głosowaniem.
Tylko teoretyczna. Żeby pojawiło się nowe państwo muszą się zgodzić wszystkie pozostałe. A jest parę takich, które na udział Kosowa się nigdy nie zgodzą, z Serbią na czele.
Tomala

Mam nadzieję że Kosowo nie będzie brało udziału. I napewno Rosja się nie zgodzi i wydaje mi się też że Hiszpania. A poza tym to Kosowo w świetle prawa wciąż jest częścią Serbii. Przecież Serbia nie zgodziła się na odłączenie Kosowa. Czy wogóle są przejścia graniczne między Serbią a Kosowem?
Gabra-Sheila

Post autor: Gabra-Sheila »

Ostatnie miejsce :mrgreen: ::loll:: ::cojest:: LOL, co za wstyd ::cojest:: Co by było, gdyby Polacy z Irlandii i Anglii nie zagłosowali? ::loll:: Żal.PL :lol:

No, cóż, trudno ::jezyk:: Może za rok... :zeby: Ogólnie gala bardzo fajna, dobrze prowadzili ::ok:: , publiczność taka Eurowizyjna :serce: (nie jak to, co było na tanecznej eurowizji... ::kwasny:: ). Radek Brzózka fajnie przedstawił wyniki, nie był taki ponury jak Orłoś co roku ::loll:: (śmiech na sali xD). Podobały mi się piosenki z Grecji, Armenii, Norwegii, Ukrainy, Rosji i Łotwy :D

Głosowałam na... Jewgienija Pluszczenkę :mrgreen: ::loll:: :serce: :D gdy go zobaczyłam (oczywiście w półfinale też był, ale wczoraj się skapnęłam, że to ON ::plask wczolo: ) Świetnie pojechał :zeby: Piosenka Dimy taka bardzo na czasie i lepsza od tej 2 lata temu.

Gdyby może dali inny fragment Isis do skrótu... Bo dali to ,,Aaaaa!" przed refrenem :lol: Może za rok :P Dobrze przynajmniej ,że sie do finału dostała xP
Tomala

O właśnie zapomniałem napisać o rozdawaniu głosów. Rzeczywiście Radek Brzózka fajnie to przedstawił. Mam nadzieję że z Orłosia zrezygnowali na dobre, tzn. z tej funkcji. A koleś ze Szwecji to chyba był pijany ::loll:: Język mu się plątał i nie mógł się wysłowić. I ogólnie to jakoś tak mi było miło jak wszyscy mówili "dobry wecer". Tak prawie po polsku. Cóż to był za wieczór. Cały rok na to czekałem. I teraz znowu muszę czekać.
Gabra-Sheila

Post autor: Gabra-Sheila »

A ja zapomniałam dodać, że komentarz Orzecha do piosenki Łotwy... ::kwasny:: Okropny. Powiedział, że to kicz i gdyby on decydował, jakie piosenki będą na tym konkursie, to Łotwy by nie dopuścił... ::ysz:: Oczywiście można mieć swoje zdanie, ale mnie to zdenerwowało, bo akurat ta pisoenka bardzo mi się podobała:) ::krzyw:: x/ Piosenki z Francji i Hiszpanii -fuj ::plask wczolo: Czegoś gorszego już dawno nie słyszałam! Ale oni nie zajęli ostatniego miejsca...
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Szkoda, że Polska ostatnia w tym finale :( , ale i tak dobrze, że w końcu do tego finału weszliśmy. :) Isis Gee fajnie zaśpiewała. Naprawdę mi się to podobało. :)
Rzeczywiście, Radek Brzózka bardzo fajnie przedstawił te wyniki. W ogóle bardzo lubię tego dziennikarza. :)
Oprócz Polski to głosowałem jeszcze na Armenię, Izrael i Grecję. :wink: No, ale Rosja też spoko. :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

To wszystko przez Kaczyńskich. 8) To oni nam już totalnie zrypali sympatie w Europie, teraz już nikt nas nie lubi. Nawet Niemcy i Ukraina na nas nie głosowały. Isis się bardzo denerwowała. Strasznie szkoda jej, bo dużo się narobiła, wysiliła się i ostatnie miejsce. ::kwasny:: Głosowałem na Izrael i Norwegię. Dwie piosenki, które mi się podobały. Reszty nie chcę komentować. Szkoda, że wygrał ten nudziarz z Rosji, klon naszego Ivana. Greczynka też nudziara, piosenka straaaszna - a z wyglądu taka Aneta Piotrowska.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Mi bardzo podobała się Armenia :D
Natomiast nasza piosenka to tragedia ::kwasny::
Nie rozumiem dlaczego Polski nie może reprezentować Polak ::plask wczolo:
A co do naszych polityków to, to wszystko przez tych kretynów. Jeżeli oni nie potrafią zrozumieć że nie są pępkiem świata to ::ke:: ::ke:: ::ke::
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Ogólnie, całą tegoroczną ESC oceniam o wiele lepiej, niż ubiegłoroczną z Finlandii. Ne wiem czemu, ale konkursy, gdzie gospodarzami są kraje skandynawskie, mi się niezbyt podobają.

Isis wypadła moim zdaniem bardzo fajnie. Piosenka bardzo dobra. Szkoda, że zajęliśmy przedostatnie miejsce (ze względu na 10 pkt od Irlandii, mimo, że dostaliśmy tyle samo punktów co Wielka Brytania. W porównaniu z innyi występami (nie wynikami głosowania), to stawiam ją obok Edyty w 1994 roku i Ich Troje z "Kaine Grenzen". Po prostu, bardzo fajnie wyszła. :serce:

Głosowałem na Islandię. Drugim moim faworytem była Gruzja. Podobały mi się też Niemcy i wielka Brytania. Najgorzej oceniam Francję, Bośnię, Azerbejdżan i Finlandię. Hiszpania była zabawna.
Zwycięzcy wróżę międzynarodową karierę. Piosenka mi się coraz bardziej podoba, więc nawet cieszę się z zwycięstwa Rosji.
Spodziewałem sie innego składu pierwszej dziesiątki. Jedynie, co u mnie się sprawdziło, to obecność Serbii i Norwegii.

Prowadzący pobili rekord w przebieraniu się. ::loll::

Widzę, że EBU kombinuje, jak zapewnić równe szanse wszystkim państwom. Mam na to rozwiązanie, nie wiem czy dobre, ale jakieś mam. Proponuję zrezygnować z półfinałów i zrobić jeden, ale dwudniowy finał. W pierwszym dniu zaprezentowano by ok 30 piosenek, reszta w drugim dniu. W drugim dniu odbyłoby się też głosowanie, widzowie wybieraliby spośród wszystkich piosenek, niezależnie od dnia występu. Kolejność występów byłaby ustalana alfabetycznie, zgodnie z językiem urzędowym gospodarza. Można byłoby zrobić tak, że w jednym roku kolejność od A do Z, a następnym odwrotnie. Wprowadzono by też głosowanie jurorów. Jeden kraj - jeden juror. Konsekwentnie byłby zakaz głosowania na własną reprezentację. Zsumowane głosy jurorów zostałyby przeliczane na punkty. Przykładowo - 43 państwa, jedno państwo dostaje zero głosów, pozostałe od 1 do 42. Potem klasyczne ogłaszanie wyników z poszczególnych państw. Każde państwo dostałoby do przyznania od 1 do 15 punktów. (byłoby też 9 i 11 pkt, których obecnie nie ma). Takie zasady są proste i treściwe. Wygrywa ten, kto ma najwięcej. Nie eliminuje to prawda, głosowania na sąsiadów, ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
Beja

Post autor: Beja »

Dawidku, moim zdaniem punkty ustalane przez jednego człowieka - jurora - nie byłyby sprawiedliwe. Wg mnie lepiej jest obecnie. Może i państwa głosują na sąsiadów, ale każdy kraj przyznaje przecież punkty dziesiątce innych państw, a chyba nikt nie ma dziesięciu sąsiadów, więc siłą rzeczy punkty dostają też piosenki, które podobają się danej publiczności. Wy na przykład, zgodnie z tym, co piszecie, głosowaliście nie na kraje, które są z Polską zaprzyjaźnione, tylko na te piosenki, które się wam podobały. Myślę, że przynajmniej część głosujących z innych państw (szczególnie młode pokolenie) też tak głosuje.
Piosenka Isis mnie osobiście się podobała, choć Isis miała moim zdaniem niekorzystny wygląd. Spodobała mi się też Armenia. Nawet niezła była też piosenka z Grecji, moim zdaniem lepsza niż z Rosji. Przekonałam się też do piosenki z Bośni i Hercegowiny. Propozycja z Hiszpanii była moim zdaniem żałosna.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Beja, chodziło mi o to, że byłby jeden juror z jednego państwa. Jeśli państw startujących byłoby 43, to byłoby 43 jurorów. Ich głosy byłyby dodawane do głosów widzów, a widzowie mieli by decydujący wpływ. Oczywiście zawssze można zrobić tak, że na przykład każde państwo wysle 5 jurorów, ale każdy musiałby pracować samodzielnie. Ważne jest tu to, że liczba jurorów z każdego kraju byłaby identyczna.

Wątpię w to, by w ciągu najbliższych 4-5 lat Kosowo pojawiło się na ESC. Ta część Europy ma na razie nieuregulowany status międzynarodowy. A EBU nie będzie chciało wdawać się w polityczne spory. Po za tym, Kosowo chyba jeszcze nie ma własnego publicznego nadawcy.

Nie podobały mi się niektóre komentarze A. Orzecha. Jako dziennikarz mediów publicznych nie powinien dawać wyrazów swojej sympatii, bądź antypatii. Jego komentarz pod adresem piosenki łotewskiej i hiszpańskiej, moim zdaniem były niewłaściwe. Podobnie uważam w stosunku do piosenek, które mu się podobały. Kilka razy wspominał, że turecka piosenka jest jedną z jego faworytów. Powinien się powstrzymywac od takich komentarzy.
ODPOWIEDZ